Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

„Яйцето“ е исторически осветено, тук се връща нормалността на българската държава, както казва проф. Иван Илчев. Като етюд от българския фолклор за вграждането, за да е здрава сградата, тук е вграден личният и професионалният гений на много български преподаватели. В споровете се раждаше идеята за променена България. Едва ли хората в края на 80-те години на миналия век си представяха днешната промяна. И те имаха своите илюзии, различни виждания, но бяха убедени в едно – тази промяна е необходима. Днес ролята на интелектуалците залиня, никой не се вслушва в тях. Вярвам, че „Яйцето“ отново ще се превърне в център за идеите на българската интелигенция, не на политиците, за това как трябва да изглежда България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства присъстващите на тържественото откриване на обновената емблематична за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ зала „Яйцето“. Възстановяването на знаковото място – днес модерен конферентно-изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, е по проект на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Вицепрезидентът припомни моменти от студентските си години в „Яйцето“. „Тук се говореше свободно, споделяхме своите мечти, слушахме със затаен дъх своите преподаватели, които имаха едно желание – да познаем познанието. Както казваше мой преподавател, тук има най-много въздух на куб. метър, но не заради високите стени, а защото има най-много свобода“, подчерта Йотова. Тя изрази надежда, че и днес много млади хора ще се учат в този център, ще изследват българското културно-историческо наследство с помощта на новите технологии. Проблема за необходимостта от основен ремонт на покрива на Ректората постави Илияна Йотова в словото си. „Не е ли срамота през 2024 г., когато се навършват 90 години от официалното освещаване на Ректората, да личат грозните следи на времето, покривът да не е ремонтират основно от 1952 г.“, посочи вицепрезидентът и призова за обществен натиск върху всички, от които зависи съдбата на най-старото висше учебно заведение в България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 74
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 93
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 87
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 84
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 92
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево