Мария Павлова: Всеки със своята съвест и работа е гарант за правовата държава

Това заяви министърът на правосъдието Мария Павлова на тържественото честване на Деня на Конституцията и юриста, 16 април, проведено в Съюза на юристите в България (СЮБ). Министър Павлова не скри горчивината от начина, по който са били приети последните изменения в Конституцията, както и от прибързаността в изготвянето на новия Закон за съдебната власт. Но днес е празник, да бъдем по-оптимистични, призова тя. В залата на СЮБ бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на ВКС Галина Захарова, конституционни съдии, председателят на СЮБ Владислав Славов и други изтъкнати юристи. В приветственото си слово вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че днес повече от всякога се нуждаем от гаранции за защита на българската Конституция. Владислав Славов подчерта, че процесът по изменение на Конституцията изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта. „И при зачитане на принципите на откритост, съгласуваност, стабилност, максимална прозрачност, публичност, участие на общността и преди всичко на най-изтъкнатите юристи.“ По думите на конституционния съдия Атанас Семов Конституцията определя основните правила, но националният манталитет определя дали и как се спазват те.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 87
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 105
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 112
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 126
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: