Необходимо е управление на рисковете, свързани с водата, които произтичат от изменението на климата

Необходими са проактивни действия за предотвратяване и управление на рисковете, свързани с водата, които произтичат от изменението на климата“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева днес при откриването на конференцията „Интелигентно потребление на водни ресурси и Синя дипломация“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в партньорство с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Water Europe и „Веолия България“. България е разположена в уязвим към климатичните изменения регион с нарастваща честота на екстремни метеорологични явления като суши и наводнения. Особено чувствителни са въпросите, свързани с водоснабдяването за питейни цели, напояването за земеделски нужди, както и осигуряването на възможности за използването на вода от алтернативни източници за икономическите сектори и водните екосистеми. „В отговор на тези предизвикателства страната ни полага усилия да отрази въздействието на изменението на климата и да предвиди мерки за смекчаването им и адаптиране в интегрираното управление на водите на национално ниво, включително управление на комплексните и значими язовири, плановете за управление на речните басейни, плановете за управление на риска от наводнения и други“, каза Ренета Колева. Тя припомни, че неотдавна са били приети два важни европейски документа – Доклад на Европейската агенция за околната среда за оценка на климатичния риск (EUCRA) и Съобщение на Комисията „Управление на климатичните рискове – защита на хората и просперитета“, в които се отбелязват нарастващият натиск върху водните ресурси. Ключово за постигане на целите е осигуряването на адекватно финансиране за водния сектор, не само за укрепване на усилията за постигане на устойчивост на водите, но и за гарантиране на прилагането на съществуващото и предстоящото много амбициозно европейско законодателство. „Постигането на устойчиво и ефективно управление на водите, наред с намаляването на засушаването и недостига на вода, са възможни само при прилагането на интегриран подход, съобразен с новите климатични реалности в световен мащаб. Този подход трябва да бъде съобразен с националните характеристики и специфичните обстоятелства на държавите членки и да бъде подкрепен от предоставянето на подходящо финансиране от Европейския съюз“, заяви зам.-министър Колева. Тя призова да се осигурят достатъчно средства от европейските фондове, за да се подпомогнат държавите членки при изпълнението и ефективното прилагане на изискванията за развитието на инфраструктурата, методическата подкрепа и предоставянето на допълнителен експертен капацитет.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА НА БУРГАС ЩЕ ПРАЗНУВАТ 1 ЮНИ ЦЕЛИ ТРИ ДНИ СЪС FUN&SUN УИКЕНД

  • 27 Май 2024
  • 17
Фолклорни дефилета, народни танци, куклен театър, спортни инициативи, арт работилнички за рисуване и хартиени самолети, шоу програма със сапунени балони и "Детски карнавал" са част от инициативите посветени на най-чакания детски празник, 1 юни.

ОБЩИНА БУРГАС, ОБЛАСТНА УПРАВА, ВИК И РИОСВ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ ЗА КЛЮЧОВИ РЕМОНТИ

  • 27 Май 2024
  • 58
Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ синхронизираха действията си за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 105
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 115
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.