Калоян Гешев на 13 г. отново спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисленияТака той вече е трикратен шампион по скоростно смятане.

Тази година състезанието се е провело онлайн, но по много строги правила.Участвали са 90 души от целия свят на различни възрасти. Но до финала са стигнали само деца между 12 и 18 години.

Калоян Гешев е български математик, ученик в 125 СУ „Боян Пенев“, град София. На провелото се световно първенство по умствена скоростна математика (смятане наум) за деца до дванадесет години в град Билефелд, Германия през 2022 г. печели златния медал и световната титла.
На тази олимпиада момчето постига 2217 точки. Задачите Калоян Гешев решава за по-малко от два часа – събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати и много други. Той е разполагал само с лист за записване на отговорите. В състезанието участват 56 деца от 13 страни и за втори път от създаването си е спечелено от дете от Европа. На 6 март 2023 г. Калоян Гешев успешно защитава световната си титла, като по този начин става двукратен световен шампион. Негови подгласници, съответно със сребърен и бронзов медал, са деца от Индия. Основен съперник на Калоян е индиецът Арун Шукла. Двамата имат изравнени резултати, но българското момче се налага, като решава финалната сложна задача само за 8 секунди. Финалната задача е 1302+442+62+32=18 881.[3] Калоян Гешев от София започва медийното си представяне в излъчвано по bTV предаване „България търси талант“ (2021). Тогава печели титлата „Tалант на България“, с водещи на предаването Александър Кадиев и Даниел Петканов. На този конкурс той печели голямата награда и без малко не поставя световен рекорд.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 46
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 70
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 73
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 87
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: