До края на май се очаква да бъде завършен гръцкият път до ГКПП Рудозем-Ксанти

Това стана ясно от думите на директорът по планирането и финансирането на Егнатия Одос Петрула Мендизи, която участва в Петата трансгранична конференция по проекта на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Солун. Участъкът се намира на вертикалната ос „ Ксанти-Ехинос-границите на България и Гърция“, като свързва АМ Егнатия с границите на двете държави чрез нов пункт Димарио-Рудозем. Осем километра от участъка ще бъде изградени в планински район, като са предвидени три тунела и осем моста, обясни Мендизи. Като основни цели на проекта тя изброи завършването на вертикалната ос „Ксанти – Рудозем – Смолян – Пловдив“; вече изградения нов ГКПП „Ксанти-Рудозем“; подобряване на свързаността в граничната зона; свързване на магистрала Егнатия с пътната мрежа на България; надграждане на свързаността чрез свързване на пристанищата Кавала, Александропулис – Бургас и летищата Пловдив, Кавала, Александруполис, както и създаването на нова динамика в областта на туризма и търговията в регионите на двете държави за подобряване на качеството на живот на местното население. От гръцка страна имаме уверение, че до края на май ще има положена асфалтова настилка от Димарио до ГКПП Рудозем-Ксанти, заяви областният управител на Смолян Захари Сираков. През март Правителството взе решение да прехвърли на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенция „Митници“ граничния пункт Рудозем-Ксанти и подходния път към него. Очакванията са до края на тази 2024 година новият граничен пункт между България и Гърция най-накрая да бъде отворен за туристически трафик след години чакане. ГКПП Рудозем-Ксанти ще заработи тази година, прогнозира кметът на Община Рудозем инж. Недко Кулевски. Той посочи, че гърците напредват със строително-монтажните работи. Работят усилено и най-вероятно в края на май ще бъдат готови до Димарио. Надяваме се, че ще бъде пуснат пунктът. Най-вероятно няма да бъде пуснат за товарни автомобили и автобуси, но важно е да бъде отворен, дори и да е само за леки автомобили до 3.5 тона, заяви кметът Недко Кулевски. www.smolyaninfo.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 355
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 333
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 347
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 362
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 290
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.