Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели постъпиха в РИОСВ – Хасково за по-малко от месец

В повечето от случаите при проверка на сигнала се установява, че животът на щъркелите не е застрашен – те са активни и не позволяват да бъдат уловени. Често на хората птиците им изглеждат болни и нуждаещи се от помощ, но всъщност при опит да бъдат хванати, за да им помогнат, щъркелите бягат и излитат. Подобни опити предизвикват силно безпокойство у птиците, които иначе са свикнали с присъствието ни, живеейки близо до нас. Много е важно да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, които имат видимо ранени крайници - крила, крака, или са в тежко състояние и допускат хората близо до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на Министерството на околната среда и водите и съобразно изискванията на закона. Ако щъркелите се отдалечават от нас, когато ги при приближаваме, то тези птици трябва да бъдат оставени на спокойствие и трябва да спрем да правим опит да бъдат уловени. Помагайки на птиците, трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит, на които да се доверим. Необходимо е много внимателно да се отнасяме към белия щъркел до края на лятото, защото това е периода, през които видът отглежда новото си потомство. Важно е да се знае също, че дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си. През април по-голямата част от гнездата на белия щъркел у нас са заети от двойки, които мътят. Често срещан случай е една от двете птици в двойката да напусне гнездото по една или друга причина. Тогава другата птица остава в гнездото да се грижи за яйцата. Друг важен момент е, че в близост да такива гнезда има още поне няколко други щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга, която се задържа в района, но не е образувала двойка, да заеме освободеното място. В населените места и в близост до тях, където има богата хранителна база – обработваеми земи, малки и по-големи водоеми, има и много млади щъркели, които не са сформирали двойки тази година и присъстват в района, за да се хранят. Това не са болни птици или такива, които не кацат в гнездата си, защото не могат да летят. Обръщаме внимание, че съгласно Закона за биологичното разнообразие за видове, които са включени в Приложение 3 на закона, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас, но нека помощта да бъде дадена тогава, когато птиците реално имат нужда от нея.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОБЩИНА БУРГАС, ОБЛАСТНА УПРАВА, ВИК И РИОСВ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ ЗА КЛЮЧОВИ РЕМОНТИ

  • 27 Май 2024
  • 30
Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ синхронизираха действията си за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 99
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 112
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 117
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.