Радев: Служебният кабинет да не допуска опорочени избори

Радев: Служебният кабинет да не допуска опорочени избори България Радев стисна ръката на служебния премиер Огнян Герджиков, който благодари за доверието | Сн.: БТА
Служебното правителство трябва да предприеме всички мерки за недопускане на манипулации и опорочаване на изборния процес, заяви президентът Румен Радев. Той каза това по време на официалната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно. „Служебното правителство ще работи в сложна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази ситуация е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото. Кабинетът има ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателство на ЕС", каза още той, цитиран от "Фокус" и БТА. Според Радев от изключително важно значение е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната и редът и сигурността на българските граждани. По думите му това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация. „Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, провеждането и подготовката на честни избори“, каза още Румен Радев. Той призовава служебните министри да запазят надпартийност и да отстояват институционалния суверенитет. "Служебното правителство ще бъде пълноценно само след задълбочен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Служебното правителство ще прояви нулева толерантност към корупцията. Ще следя лично за спазването на закона. Пожелавам на служебния кабинет успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата!", каза още държавният глава, цитиран в канала на президентската институция в Туитър. Служебният премиер Огнян Герджиков благодари на Радев за доверието и поиска малко време, за да се запознае с наследеното. След церемонията досегашният министър-председател Бойко Борисов и Герджиков започнаха разговор на четири очи. По-късно днес във всяко министерство ще се проведе церемония по предаване на властта. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

На 3 март с вход свободен в бургаските музеи

  • 28 Фев 2020
  • 217
На 3 март - Деня на Освобождението на България, бургаските музеи, Галерия "Петко Задгорски" и изложбената зала на Дружеството на бургаските художници ще  бъдат отворени за посетители и с вход свободен.

"Има такъв народ" на Слави Трифонов внесе документи за регистрация

  • 28 Фев 2020
  • 199
Новоучредената партия на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" внесе в Софийския градски съд документи за регистрация, съобщава БГНЕС. Партията се обявява за мажоритарна избирателна система и намаляване на броя на депутатите наполовина.

Ердоган спря социалните мрежи в Турция

  • 28 Фев 2020
  • 199
Интернет обсерваторията NetBlocks разкрива, че след събитията в Сирия, при които има кнфлект между турската и руската армия, Ердоган е блокирал всички социални мрежи в страната.

Стотици мигранти вече се насочват към България

  • 28 Фев 2020
  • 202
Стотици мигранти пристигат в Одрин, където се пресичат границите на Турция с Гърция и България. Жени, мъже и деца пристигат на групи.

Бургас ще бъде домакин на Световната среща по конгресен туризъм през 2021

  • 28 Фев 2020
  • 165
Бургас е избран в конкуренция с няколко сръбски града за домакин на Черноморската среща за конгресен туризъм през 2021 г./ BSB Conference World Summit 2021/.