Отменят машинното гласуване за местните избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване, съобщиха на извънреден брифинг в народното събрание депутатите от ГЕРБ Анна Александрова и Александър Ненков. Мотивът са сериозните опасения от ЦИК и "Информационно обслужване", че местните избори може да се опорочат и провалят заради неблагонадеждния вот с машини. "Местните избори са едни от най-сложните и тежки в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори", уточни Александрова. "Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и орган от всички политически избори, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп", отбеляза народният представител от ГЕРБ и уточни, че всеки един вот на един избирател струва около 60 лева. "Корпуса на Закона не го пипаме, питаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане", уточни Анна Александрова. Тя добави, че ГЕРБ имат уверението на всички парламентарни групи, без тази на "БСП за България", че ще подкрепят законодателната инициатива. Думата от трибунката в НС взе и Александър Ненков. "Това, което се случи на европейските избори - в София приключиха в 9 ч сутринта, при положение, че имаме 33% активност и няма втори тур, а в местните ще надхвърлят 60 процента", обяви Ненков. "На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините се оказаха скъпо струващи играчки, които не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори - напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите - те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, има и грешки, но не членовете на комисиите са виновни за това", изтъкна Ненков. "26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София. На тези избори има и два тура", напомни Ненков. И добави: "Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказа от гласуване с машини. Само си представете каква информация от колко дълга бюлетина с кандидати за съветници ще трябва да вкараме в машината във всяка община". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 269
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 250
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 255
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 537
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 507
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.