Започват проверки на търговците на ученически артикули

Остават броени дни до един от най-вълнуващите моменти за родители и ученици, а именно прекрачването на ученическия праг. Наред с това започва и подготовката за децата и купуването на необходимите им пособия. За да бъде всичко наред, от КЗП осъществяват проверки на търговците, които предлагат ученически артикули. В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни за какво най-вече трябва да внимаваме. "Осъществяваме контрол над търговците непрекъснато, обаче когато става въпрос за най-малките потребители, сме особено чувствителни. Сега е нормално да търсим проблемите където се пазаруват пособията - раници, облекла, обувки. Всички артикули, свързани с първия учебен ден.Целта не е да кажем, че нещо не е наред. Но да установим, където има оферти за намаление и промоции, те да са реални и хората да не бъдат въвеждани в заблуждение", посочи Маргаритов. Той обясни, че проверките, които извършва КЗП обхващат качеството на предлаганите артикули, както и безопасността. Какви характеристики трябва да притежават тези стоки, за да не застрашават живота и здравето на децата. Тук се включват стоки, имитиращи храни, с необичаен външен вид, дори запалки, които могат да попаднат в детските ръце и да предизвикат риск. "Родителите да внимават точно какво се намира в раниците на техните деца. Може да има много неща. Освен учебници, там може да са и стоки за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от търговската мрежа няма рискове", коментира председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че не е препоръчително да купуваме такива продукти от социалните мрежи. Изключително изгодните стоки там, по думите му, много често не идва. Маргаритов предупреди родителите да внимават и с покупката на раница. Някои търговци предлагат раници тип "дишащ гръб", анатомична конструкция, но рядко успяват да докажат, че тези характеристики са присъщи на дадения артикул. Той посъветва при пазаруването детето да е там, за да може да я изпробва. Маргаритов посъветва също, ако се установи, че някаква промоция е нереална, родителите да имат претенции към търговеца за нелоялна практика. Той допълни и, че учителите не е добре да дават специфични изисквания към облекло или артикули, за да не се налага родителите да заменят вече закупени стоки. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 144
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 143
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".

€500 млрд. за възраждането на ЕС - с грантове и заеми

  • 27 Май 2020
  • 142
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

С матури ще се кандидатства в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 27 Май 2020
  • 154
Оценките от държавните зрелостни изпити, които предстои да държат дванадесетокласниците, ще бъдат вход за кандидатстване в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, реши академичното ръководство.

Нова заповед на Ананиев, с която отпадат още въведени забрани

  • 27 Май 2020
  • 163
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19, съобщиха от здравното ведомство. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия.