Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000. "Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова. Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат. "Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин". Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят. "Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова. "Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова. Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 466
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 433
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 437
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 718
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 688
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.