« февруари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Безпрецедентна суша от началото на зимата

След валежите, които паднаха в края на есента в някои части на страната, от началото на декември се установи период с много под обичайните валежни количества. След много сухия декември, януари не само продължи тази тенденция, но и я задълбочи. До момента, за изминалия период от първия месец на годината, на територията на над половината страна практически не е валяло нищо, а там, където нещо е преваляло, по правило става дума за съвсем символични количества. Някои може и да не харесват снега, но и в планините в момента от него има много по-малко от обичайното, което вече не е добре и в дългосрочен план. Лошите новини. В рамките на следващите 7 до десетина дни, т.е фактически почти до края на месеца, валежите над почти цялата страна ще останат символични или... никакви. Още по-лошо: (виж галерията от карти) дългосрочните модели не очакват нормални валежи и през февруари, и през март. На фона на проточилата се суша, това не са добри новини. Кога да чакаме валежи? Сигурните или поне доста вероятни валежи, вероятно може да очакваме едва през пролетта, при това през втората и половина. Разбира се, това не означава, че дотогава няма да капне и капка, но за преодоляване на последствията от продължителните периоди с по-малко от обичайните валежи, започнали за някои райони на страната още в средата на юли миналата година, са необходими по-съществени количества валеж. Проблемът е, че на фона на ниското все още слънце, краткият ден и ниските, макар над обичайните, температури, сушата се е "маскирала" - отчасти и заради наглед влажното и мъгливо време, дори с леки ръмежи в някои дни. Настоящата зима може да не е рекордно суха, но със сигурност е една от най-сухите за последните 20 години. Само след няколко седмици, с бързото увеличение на деня, слънчевото греене и слънчеви часове, сушата ще става все по-видима, ако не зачестят валежите, при това не с несимволичните няколко литра на квадратен метър, каквито, например имаше на места преди Нова година. Лош старт на сезона, ако внезапно не завали по-сериозно, предстои и за селските стопани. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Раздаването на храни от БЧК продължава до края на февруари

  • 18 Фев 2020
  • 110
Български Червен кръст-Бургас продължава раздаването на хранителни продукти на бенефициенти по програма „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти –план 2018” с краен срок до 28 февруари.

НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

  • 18 Фев 2020
  • 98
Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите.

Забраната за частните лотарии влиза в сила

  • 18 Фев 2020
  • 93
Държавен вестник обнародва промените в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. Законът бе приет на второ четене от парламента на 7 февруари.

Шеф Манчев ще оценява участниците в кулинарно състезание в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" в събота

  • 18 Фев 2020
  • 91
На 22 февруари 2020 г. в гр. Бургас ще се проведе кулинарното състезание "Ти си ШЕФ-ът", в което ще се включат деца от социални услуги и деца от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Удължават на 72 часа срока за отстраняване на технически проблем преди блокиране на фискално устройство

  • 17 Фев 2020
  • 290
На 72 часа, вместо сегашните 24 часа, да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това бе постигнато съгласие на работна среща.