« април 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Днес започна астрономическата пролет

Астрономическата пролет започва днес в 3.50 минути по Гринуич или в 6 без 10 българско астрономическо (зимно) време- около половин час преди изгрева на слънцето за различните райони на страната. В северното полукълбо започва пролетта, а в южното - астрономическата есен. Над северния полюс слънцето изгрява, за да залезе чак след 6 месеца, а на южния залязва до 22 септември. До днес слънцето, макар с малко, изгряваше по-югоизточно, а от утре ще продължи да изгрява все по-на североизток. Потъващата в полумрак Антарктида започва бързо да се изстудява и още днес над източна Антарктида, в станцията Восток вече е минус 65 градуса. Напомняме, че това е началото на астрономическата пролет у нас. Климатичната започва на 1 март и продължава до 31 май - това са трите пролетни месеци. В метеорологично отношение, както и му се полага, месец март беше доста контрастен, макар до момента средно с 3 градуса по-топъл от обичайното. Топло, с априлски температури, ще остане времето днес и утре, но в неделя ще започне рязко застудяване и от понеделник ще се установи почти зимно време, на места дори ще вали сняг и ще се задържи тънка снежна покривка, а температурите ще станат февруарски - минимални около и под нула градуса, а дневните малко над нулата, до десетина градуса. С началото на пролетта свързваме и равноденствието, но денят вече е с десетина минути по-дълъг от нощта. Това е така, поради 2 причини: едната е, че при изгрев горната част на Слънцето се появява малко преди центъра му над хоризонта, както и при залез денят също печели няколко десетки секунди. Това е така, защото слънцето не е точка, а е диск. Защо равноденствието настъпва преди астрономическата пролет? Към тези "спечелени" за деня минути се добавят още малко и заради рефракцията на земната атмосфера. Казано опростено, ние започваме да виждаме слънчевия диск да се подава над хоризонта, малко преди това да се случи реално, заради съвсем малката, но достатъчна рефракция, извиване на слънчевите лъчи към земната повърхност, следствие на този физичен процес. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Богослуженията в Гърция ще бъдат при закрити врата за миряните

  • 07 Апр 2020
  • 35
Всички религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при затворени врати. Мярката ще бъде в сила за периода 12-20 април, съобщи МИА.

Пакети с храна ще получат най - нуждаещите се от общинския социален фонд COVID-19

  • 06 Апр 2020
  • 196
Пакети с най-необходимите хранителни продукти, в размер на 60 лв., 100 лв. и 130 лв. в зависимост от числеността на семейството, ще получат най-нуждаещите се в Бургас. Средствата са осигурени от новосформирания общински социален фонд COVID-19.

Парламентът актуализира бюджета на ново извънредно заседание

  • 06 Апр 2020
  • 206
Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в пленарната зала, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката ни от кризата с COVID-19. Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв.

236 142 са безработните, за да няма струпвания препоръчват онлайн

  • 06 Апр 2020
  • 190
7178 безработни са се регистрирали в Бюрата по труда само в петък. 5075 казват, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният директор на Главна дирекция "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.

Пролетта се завръща с температури до 23 градуса в края на седмицата

  • 06 Апр 2020
  • 214
Пролетта се завръща. От днес вече няма да вали никъде в страната, но по-чувствително затопляне ще настъпи в средата на седмицата. Днес над Северна България ще бъде слънчево. Повече облаци ще има над южната половина на страната, но и там ще остане почти без валежи.