Удължават извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя. Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания. Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната. Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 422
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 393
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 398
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 681
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 651
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.