« септември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Новият Изборен кодекс показа първи си дефект във Великобритания

Промените в Изборния кодекс, които по настояване на Патриотичния фронт ограничиха създаването на повече от 35 избирателни секции в държава за гласуването на българите в чужбина, вече дават първите си дефекти. И проблемите не са с Турция, както твърдяха националистите, а във Великобритания. Български граждани, живеещи там, вече са събрали необходимите подписи за създаване на 39 секции. Кодексът обаче поставя таван от 35 секции в държава, които трябва да бъдат разкрити или в дипломатически и консулски представителства, или на друго място, но в случай, че за дадения град има подадени не по-малко от 60 заявления за гласуване. "Събрали сме необходимите подписи за 39 секции. Но трябва да се откажем от четири. Или ЦИК трябва да прецени кои четири секции да посочи като по-маловажни от останалите, въпреки че критериите са еднакви, а ние сме изпълнили всичко", обясниха пред Mediapool представители на българската диаспора в Лондон. От Министерството на външните работа коментираха пред Mediapool, че този проблем се е очаквал. "Ние можем само да препоръчаме на ЦИК някакви решения, в крайна сметка обаче окончателната дума е тяхна", казаха от МВнР, препращайки към закона. Нито един от тримата говорители на Централната избирателна комисия засега не е коментирал официално. Mediapool научи от свои източници в комисията, че засега членовете й нямат идея как да действат със "съкращаването" на секциите във Великобритания, при положение, че всички отговорят на закона. "До сряда трябва да сме намерили решение на този въпрос", казват от комисията. По думите на на нейни членове обаче трябва да се сравни броят на подадените заявления. "Ако се искат 60 заявления, а хората на едно място са събрали 80, а на друго място 62 – логично е да разкрием секция там, където има повече заявления", смятат членове на ЦИК. Подобен аргумент обаче не е валиден, тъй като често българската диаспора в чужбина съвместно подава точно необходимия брой заявления за вот. От комисията смятат, че има вариант да се сравни избирателната активност на последните избори и там, където е била най-ниска (ако и в момента има заявления за секция) да не бъде разкривана секция. Може и да се намали концентрацията на секциите в Лондон за сметка на други градове. Това според българите в чужбина е абсолютно неприемливо, тъй като в столицата на Великобритания те са гласували най-много. Проверка показва, че на последните парламентарни избори във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. От ЦИК обясниха обаче, че каквото и да решат, при всички положения ще има ощетени. "Знаем, че разстоянията са големи и хората ще недоволстват, обаче ние сме длъжни да съкратим секциите до 35", твърдят членове на ЦИК. Българи от чужбина и експерти предупреждаваха ПФ и ГЕРБ още при обсъждането на поправките за възникване на проблеми като сегашния във Великобритания, но доводите им не бяха чути. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

  • 22 Сеп 2019
  • 135
И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук.

Светът стачкува с призиви за действия срещу климатичните промени

  • 20 Сеп 2019
  • 250
В целия свят се провеждат масови демонстрации (глобална стачка) с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето". Проявите ще продължат цяла седмица.

Пентагонът обяви клипове на НЛО за автентични

  • 20 Сеп 2019
  • 222
Преди по-малко от две години в интернет се появиха клипове, на които пилоти на американския изтребител F/A-18 записват неидентифициран летящ обект. Два от клиповете са заснети в периода декември 2017 г. - мерат 2018 г., но има и такъв от 2004 г.

Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

  • 20 Сеп 2019
  • 212
Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира придвижването с електрически тротинетки по улиците у нас. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си.

Прокуратурата публикува още доказателства срещу Николай Малинов

  • 20 Сеп 2019
  • 193
Специализираната прокуратура публикува още документи от разследването за шпионаж срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, стана ясно от съобщение изпратено до медиите. Малинов е с мярка "парична гаранция" от 50 хил. лв., която е внесена от него.