Намери се решение за двете езикови гимназии в Бургас

Исторически ден за две от елитните училища в Бургас – с решение на Общинския съвет днес приключи дългогодишното съжителство между Английската и Немската гимназии. Казусът беше дълго време "Параграф 22" за общината, Регионалния инспекторат по образование и ръководствата на учебните заведения. Това, че двете гимназии си деляха трудно общото пространство, беше реалност от много години. Опитите казусът да бъде разрешен обаче срещна много препятствия, включително протести на родители. Сега най – после страните постигнаха съгласие и разделението става факт както следва – Немската гимназия остава в сградата, която е априори нейна, а Английската се мести в СУ „Добри Чинтулов“ . Децата оттам пък от есента ще си делят обща база с учениците от СУ „Йордан Йовков“. "Това е един много важен ден за нас, чакахме го от толкова време. Ще ни липсва Английската гимназия, бяха ни градивна конкуренция", заяви директорът на НЕГ"Гьоте" Надежда Радева. След като Общинският съвет парафира днес решението, сега следва нелеката част по преместването. "Ние имаме голяма отговорност не само към учениците от Немската и Английската гимназии, но и към учениците от СУ "Добри Чинтулов" и СУ "Йордан Йовков", за да им предоставим достатъчно пространство, в което спокойна да учат и се развиват. Ще направим два отделни входа за двете училища, така че да бъде удобно за всички", заяви зам. кметът по образование на община Бурас Йорданка Ананиева. Общинският съвет гласува още предварително изпълнение на заповедта за преместването, валидно от 1 - ви август, с което да се даде зелена светлина на всички необходими дейности по осъществяване на училищните рокади.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нова авария с двигател на Boeing 777

  • 27 Фев 2021
  • 103
Още един Boeing 777 се наложи да кацне аварийно след проблем с двигателя. Машината е собственост на руския превозвач Rossiya Airlines и се е приземила Москва.

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

  • 27 Фев 2021
  • 88
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР

Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

  • 27 Фев 2021
  • 93
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19

Порязват съдебния туризъм на фирми пред фалит

  • 27 Фев 2021
  • 79
Стратегия слага край на феномена „съдебен туризъм“, при който фирми пред фалит си сменят седалището в друг град, за да се уредят със съдия „по избор“.

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 168
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.