Намери се решение за двете езикови гимназии в Бургас

  • 28 Юли 2020
Исторически ден за две от елитните училища в Бургас – с решение на Общинския съвет днес приключи дългогодишното съжителство между Английската и Немската гимназии. Казусът беше дълго време "Параграф 22" за общината, Регионалния инспекторат по образование и ръководствата на учебните заведения. Това, че двете гимназии си деляха трудно общото пространство, беше реалност от много години. Опитите казусът да бъде разрешен обаче срещна много препятствия, включително протести на родители. Сега най – после страните постигнаха съгласие и разделението става факт както следва – Немската гимназия остава в сградата, която е априори нейна, а Английската се мести в СУ „Добри Чинтулов“ . Децата оттам пък от есента ще си делят обща база с учениците от СУ „Йордан Йовков“. "Това е един много важен ден за нас, чакахме го от толкова време. Ще ни липсва Английската гимназия, бяха ни градивна конкуренция", заяви директорът на НЕГ"Гьоте" Надежда Радева. След като Общинският съвет парафира днес решението, сега следва нелеката част по преместването. "Ние имаме голяма отговорност не само към учениците от Немската и Английската гимназии, но и към учениците от СУ "Добри Чинтулов" и СУ "Йордан Йовков", за да им предоставим достатъчно пространство, в което спокойна да учат и се развиват. Ще направим два отделни входа за двете училища, така че да бъде удобно за всички", заяви зам. кметът по образование на община Бурас Йорданка Ананиева. Общинският съвет гласува още предварително изпълнение на заповедта за преместването, валидно от 1 - ви август, с което да се даде зелена светлина на всички необходими дейности по осъществяване на училищните рокади.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 364
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 338
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 343
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 627
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 596
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.