Филмите „Разстоянието между мен и мен" и „Процесът" можете да гледате днес във „Флората"

Четири много различни, но изключително впечатляващи филми са включени в програмата на Международния фестивал за документален и исторически филм DOCK International Documentary Historical Film Festival днес. В Казиното в 16.30 часа и 17.15 часа ще бъдат представени филмите "Възможни разстояния" и "Северна Корея в епохата на Чучхе". Специално внимание заслужава амбициозният кино проект "Разстоянието между мен и мен" на румънската еврейска авангардна поетеса, музикант, визуален артист и фатална жена - Нина Касиан. Тя ни пренася от убежището си в подземния комунистически свят по време на фашизма в 70-те години на миналия век, когато се сблъсква с режима на Чаушеску, който през 1985 г. я изпраща в принудително изгнание в Ню Йорк.Образът й е пресъздаден благодарение на индивидуалната памет и официалните архиви. Режисьор е Мона Никоара, година. Филмът ще бъде показан от 18.00 часа в ЕЦ"Флора". От 19.30 часа пак там ще бъде представен филма на Сергей Лозница- "Процесът". Той разказва за голямата чистка в Съветския съюз в периода между 1936 и 1938 г..Тогава Сталин екзекутира или изпраща в лагерите над един милион души. Използвайки действителни кадри от този процес, режисьорът Сергей Лозница пресъздава автентично тоталитарната същност на онази епоха. Филмът има отношение и към днешното време, оцветено от "алтернативни факти" и манипулиране на медиите. Международният фестивал за документално и историческо кино се провежда за трети път. Община Бургас подкрепя събитието.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Протести в Неапол срещу карантинните мерки заради коронавируса

  • 24 Окт 2020
  • 139
Стотици хора протестираха в италианския град Неапол срещу полицейския час и планираното налагане на обща карантина заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с коронавирус

Какви помощи за дете ще дават догодина

  • 24 Окт 2020
  • 117
Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г.

Българският лекарски съюз: Затворете дискотеките, а състезанията – без публика

  • 24 Окт 2020
  • 113
БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас.

Затварят нощните заведения в София

  • 24 Окт 2020
  • 120
Заради рязкото увеличение на броя на заразените с Ковид-19 и препълнените болници в София от утре се затварят всички нощни заведения.

Турция и Русия нащрек за Идлиб

  • 24 Окт 2020
  • 125
Турция във взаимодействие с Русия внимателно следи за развитието на ситуацията в сирийската провинция Идлиб