Питат сливналии за бъдещето на Стария бряст

Анкета за бъдещето на култовия за Сливен стар бряст в центъра на града стартира общинската администрация по идея на кмета Стефан Радев. Жителите на града са поканени да кажат какво да се случи със съхнещото дърво, чийто възраст според специалистите е над 1100 година. Предложени са две възможни опции за отговор:да се засади ново дърво за нов живот или да се използва изсъхналата надземна част за направа на произведение на изкуството, което да съхрани спомена за него. Специалистите напомнят, че издънките, които са появили около изсъхналата коренова система може да са наследили заболяването, причина за гибелта му.Оправен е призив и към живеещите в чужбина жители на Града на стоте войводи.Възможност за отговор има до края на годината, а резултатите ще бъдат оповестени в началото на януари 2021 г. Ако предложението за засаждане на ново дърво преобладава ще бъде проведена анкета за избор на подходящ дървесен вид. Ако гражданите предпочитат съхраняване на надземната част на дървото и превръщането й в произведение на изкуството, ще се проведе конкурс за идейни проекти. Старият бряст е един от символите на града, той е от вида Полски бряст (Ulmus carpinifolia) - широколистно листопадно дърво с добре развита коренова система. Той е един от малкото останали от Великата Българска гора (Магна силва Булгарика), която се простирала от Родопите до Черно море. Хилядолетното дърво се намира в центъра на града в началото на главната пешеходна алея и огромно, величествено и красиво. Част от ствола му е циментирана за да успее да се съхрани.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 315
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 293
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 298
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 581
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 550
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.