Преболедувалите коронавирус могат да дарят кръв в Бургас за създаване на лечебна плазма

Събраната кръв ще се изпраща в Стара Загора, където ще се преработва за създаване на лечебна плазма. Това се налага, защото Бургас няма собствен кръвен център. Заради липсата на кръвен център близки на болни се налага да пътуват до София, Пловдив или Варна. При създалата се организация ще се съкрати значително не само времето за транспорт, но и разходите. Даряването на кръв става по стандартен начин за около 30 минути. След това кръвта се превозва до Стара Загора, където се преработва в плазма. Един от първите отзовали се е хирургът д-р Гендов. "Дарих за близък, така се случи. Може би моята плазма ще бъде ценна за тези, които се борят в момента. Още една надежда. Отне ми колкото стандартно кръводаряване, после се върнах на работа. Чувствах се добре, нямаше защо да стоя вкъщи или да се пазя", споделя пред bTV лекарят. Началникът на отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас д-р Людмила Желязкова обясни, че е много трудно на моменти, защото няма достатъчно линейки. "Когато имаме нуждаещи се от плазма, се опитваме да изпращаме за няколко пациенти", обясни тя. Д-р Желязкова заяви, че вчера за един е нямало плазма и се надява до седмица в Бургас да има достатъчно количество след даряването, което да е като депо. Кампанията продължава до 10:30 часа и ще е през ден, като за пациенти, преболедували коронавируса, ще имат предимство.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нова авария с двигател на Boeing 777

  • 27 Фев 2021
  • 124
Още един Boeing 777 се наложи да кацне аварийно след проблем с двигателя. Машината е собственост на руския превозвач Rossiya Airlines и се е приземила Москва.

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

  • 27 Фев 2021
  • 105
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР

Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

  • 27 Фев 2021
  • 104
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19

Порязват съдебния туризъм на фирми пред фалит

  • 27 Фев 2021
  • 90
Стратегия слага край на феномена „съдебен туризъм“, при който фирми пред фалит си сменят седалището в друг град, за да се уредят със съдия „по избор“.

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 179
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.