Започва извънредно отчитане на електромерите заради поскъпването на тока

Заради поскъпването на тока, което влиза в сила от днес, трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите. Eлектроразпределителните дружества трябва да засекат каква част от потреблението е по старите и каква част по новите цени. Ние обаче също може да проверим данните на електромерите си и да ги подадем на електрокомпаниите. Възможност потребителите сами да отчетат уредите си дават и трите електроразпределителни компании, опериращи на българския пазар. Част от потребителите го правят за собствено спокойствие, казва Петър Костадинов от EVN. „Има възможност клиенти, които желаят, да направят самоотчет на своите електромери - да свалят показанията от електромера, да ги запишат и да ги подадат на съответното дружество." Дружествата ще изчислят цените, те ще бъдат коректно отразени и в следващата фактура ще бъдат видни двете цени, пояснява Костадинов. За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите, ЧЕЗ са ангажирали допълнително над 500 служители, които ще работят с удължено време. Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени - т.е. днес. Клиентите могат и сами да отчетат показанията на електромерите си и да подадат данните си от днес до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството. Петя Попова от Енерго Про уточнява, че данните от показанията могат да се подават до петък, 2 юли, включително, на денонощната телефонна линия на дружеството, на електронна поща или в център за обслужване на компанията. Компанията ще изчисли потреблението по регламентирана методика, а платежните документи ще съдържат два подпериода - по старите цени до 30 юни и по новите от 1 юли, отбелязва Попова. Също от днес всички малки и микро фирми вече трябва да излязат окончателно на свободния пазар, тъй като изтече гратисният период, който им беше даден. Към момента около 76 хиляди потребители на територията, обслужвана от ЧЕЗ, не са избрали своя нов търговец и те ще трябва да преминат към доставчик от последна инстанция. 41 хиляди компании клиенти на Енерго Про ще плащат повече, считано от днес. „Имаше направена кампания за тях, пращани са им писма, уведомявани са. Те минават на доставчик от последна инстанция от 1 юли. До 10 юли имат възможност да направят избор на нов доставчик и да предприемат стъпки за присъединяването към него", изтъква Петя Попова. При EVN фирмите, които ще плащат по-висока цена за електроенергията от днес, са около 55 хиляди.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 149
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 140
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 138
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 134
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 141
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.