"Химични технологииУниверситет „Проф. д-р Асен Златаров“

За втора поредна година „звездата“ в кандидат-студентската кампания на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас е новата специалност „Химични технологии“. Тя е разработена като отговор на недостига на инженер-химици в предприятията от химическата промишленост. Нуждата на сектора от млади и добре обучени кадри определи и избора на ръководството на най-големия технически университет в Югоизточна България да разработи учебна програма за обучение на специалисти в тази специалност. Интерес към наемането на химици имат традиционно компаниите, занимаващи се с добиване, транспорт, съхранение и преработване на нефт и газ, както и в пластмасовата и полимерната индустрия. Подготовката на бъдещите химици ще бъде напълно съобразена с нуждите на бранша. Тя ще включва познания в областта на неорганичните и органичните химични технологии. Завършилите бакалавърската програма ще могат да намерят професионална реализация в производствено-технологически и проектно-конструкторски звена и лаборатории, в заводите за производство на минерални киселини, торове и индустриални газове; в стъкларските, керамичните и циментовите заводи, както и във водоподготвителни и водопречиствателните станции в промишлеността, селското стопанство и в бита. Новите условия след поредицата ограничителни мерки и lockdown в един от най-големите икономически сектори – туризма, също стават част от промените в учебната програма на друга от най-търсените специалности н Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас – „Туризъм“. Трудностите в сектора, нуждата от преразглеждане на досегашните модели на предлагане и особеностите в търсенето в пандемична ситуация, неизбежно променят и начина, по който се обучават новите кадри, които ще трябва да участват във възстановяването и обновяването на туристическия продукт, предлаган на национално ниво и в световен план. С тази задача вече се справиха преподавателите по специалността във висшето учебно заведение преди старта на новата учебна година. Провеждат се разговори с представители на бизнеса, за да бъдат програмите за студентите адекватни на нуждите на пазара. Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас вече е част от консорциума, който ще работи за развитие на икономиката и организацията на туризма. Ректорът на Университета, проф. д-р Магдалена Миткова, сложи подписа си под меморандума за учредяването му, наред с останалите партньори в него: Икономически университет-Варна, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, както и Бургаската и Варненската регионални туристически камари, а също и Професионалните гимназии по туризъм в Бургас и Варна. Целта на обединението е да бъде адаптирано образованието така към нуждите на туристическия бранш, че да бъдат създадени силни регионални брандове и местният туризъм да бъде бързо възстановен след ковид кризата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 20
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 46
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 51
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 72
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 164
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.