Заповядайте на изложба с творби от Международния конкурс за EXLIBRIS в Библиотеката

Една от най-старите библиотеки в България, създадена през 1888 година в Русе, е домакин от 2005 г. на Международен конкурс за EXLIBRIS, който през 2024 г. ще се проведе за 20-ти път, като всяка година тематиката на форума е различна. В състезанието досега са участвали художници от цял свят - представители на различни творчески школи в 63 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. В богатия Художествен фонд на Русенската библиотека, освен ценните картини на известни наши графици и живописци, има специален отдел за exlibris. Именно тази колекция съдържа над 6000 оригинала и е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на конкурса, селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света. В бургаското представяне на русенската колекция са включени творби от почти всички издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Мексико, Чехия, Индия, Япония, Турция, Русия. Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Има и издания, в които конкурсът е бил посвещаван на теми, свързани с река Дунав, история, културно наследство, свобода, любов, еротика, кино, влакове, изобретения и др. Лауреати на отделните издания на конкурса за екслибрис са: Румен Михайлов (България), Веселин Дамянов – Вес (България), Павел Хлавати (Чехия), Каяуко Джино (Япония), Пламенко Кенджич (Хърватия), Снежана Кезеле от Сърбия – печели два поредни конкурса (VІ и VІІ), Такао Сано (Япония), Серик Кулмешкенов (САЩ), Елеонора Гершанович (Германия), Полина Петрова (България), Ивелин Широв (България), Владимир Поричанский (Украйна), Маурисио Шварцман (Аржентина), Полина Николова (България), Ерхун Шенгюл (Турция), Гжегож Издебски (Полша), подредени по реда на конкурсите. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе като организатор също присъжда награда. Сред имената на спечелилите тази награда са българските художници: Румен Михайлов, Десислав Гечев (два пъти), Деница Иванова-Александрова, Веселина Маринова, Калина Миланова. Десислав Гечев получава и специална награда за цялостно представяне през 2011 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 262
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 232
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 236
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 428
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 436
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.