Топ журналистът Галя Щърбева представя книгата си „Да хванеш гората” в Бургас

Те имат смелостта да излязат извън общото разбиране за успех и да проправят собствена пътека на отдавна забравени места.” Премиерата на книгата в Бургас ще се състои на 20 февруари /вторник/ от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Всичко започва през 2017 година като телевизионна поредица за българи и чужденци, избрали да напуснат матрицата на големия град и да рестартират живота си в българската провинция. За няколко години Галя Щърбева обикаля стотици села и неподозирани кътчета. Това са хора с най-различни професии, които избират сами да поемат юздите на живота си. Хора, които имат смелостта да променят средата около себе си, а не да бъдат нейна функция или жертва. Техните истории са вдъхновение и за други, които решават да се върнат от чужбина, за да преоткрият селото от детските си спомени и дядовата къща. В книгата има и истории, свързани с активности, като историята на едно ранчо, създадено от един чех. Наричаме го „Каубоят от Близкия изток“, защото намира България съвсем случайно. Дълго време преди това се занимава с коне в Чехия, но открива нашата страна чрез свой приятел. Оказва се, че тук много по-лесно прави това, с което се занимава. В Чехия, където има много рестрикции, той притежавал ранчо в близост до природен парк. Общо взето е можел да води конете си по една единствена пътека. Ако кривне от нея, подлежи на санкции и глоби. Идвайки тук, той е категоричен, че е попаднал в рая. Започва работа с осем коня, но сега неговото ранчо в Ковачевци се е превърнало в декор, където се снимат много филми. Силвестър Сталоун и Меган Фокс са снимали там. Криминалният сериал „Братя“ също има заснети сцени там. „С течение на времето осъзнах, че макар да са разпръснати из цяла България, всички те са свързани с невидима нишка и създават едно общество, което няма име, принадлежност или етикет. Тези срещи промениха и мен. Осъзнах, че след 25 години работа като журналист, „Да хванеш гората“ е най-смисленият и пълноценен етап в професията ми. Направих нови приятелства и научих много неща за себе си. И най-вече разбрах, че "да хванеш гората", не е просто необичаен житейски избор, а вътрешно състояние.", споделя още Галя Щърбева. Галя Щърбева е автор, продуцент и водещ на предаването "Да хванеш гората" по Нова телевизия. Финансист по образование и журналист по призвание. Завършва курс по режисура и продуцентство в Лондонската филмова академия. Работи в Нова телевизия от 1999 година като репортер, водещ и продуцент на новини и актуални предавания. Автор и продуцент е на редица документални филми, печелили множество награди. Сред тях е „Калин и отборът на затвора“ - първата българска документална лента, закупена от Netflix. Така се ражда и предаването „Да хванеш гората”, което счита за най-пълноценния етап в професионалния си път.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 746
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 642
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 642
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 926
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 896
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.