НАД 1000 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЩЕ СЕ ЯВЯТ НА II-ИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „С ПЕСНИТЕ НА ЗЛАТКА СТАВРЕВА“ В БУРГАС

„Във всички възрастови групи има записани участници като преобладават най-малките – между 2 и 14 г. Индивидуалните участници са 120 тази година, а груповите са 60 групи или общо изпълнителите ще бъдат над 1000. Те са разпределени в следните възрастови групи - при индивидуалните изпълнители - любители в пет възрастови групи, за професионалисти - три групи. При колективните изпълнители - две групи до 18 г. и над 18 г.“, сподели певецът и инициатор на конкурса Костадин Михайлов. „Целта е да се покаже и съхрани характерната странджанска песен. Това е особено предизвикателство за изпълнителите от вътрешността на страната, тъй като странджанската песен се отличава с богата орнаментика и красивия диалект на Странджа. Всички странджански песни затрудняват изпълнителите, които не са от този край, тъй като във всяка песен има 5-10 диалектни думи, които я правят типична странджанска песен и ако тях ги няма се губи красотата на песента“, обясни Златка Ставрева. „Чрез този конкурс искаме да опазим традициите, защото както виждате в журито участват познавачи на автентичния странджански фолклор и академични преподаватели. Освен това чрез него се обогатява културната програма на Община Бургас“, заяви по време на срещата зам.-кметът по култура Диана Саватева. Основната цел на конкурса е да предостави поле за изява на изпълнители и да открие нови дарования, като им помогне да намерят място в публичното пространство и стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на Странджа и България. Журито ще бъде в състав доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева. Всеки участник ще получи грамота за участие в конкурса. Във всяка и една възрастова група наградите са: Първа, втора и трета награда, диплом, предметна и парична награда. Поощрителни награди, диплом и предметна награда. Най-добре представилия се участник получава високата награда – Приз на името странджанската народна певица Златка Ставрева - плакет и парична награда. На 13 април конкурсната програма ще започне в 09.30 и ще приключи в 18.30 ч. От 19.00 часа ще се проведе самостоятелен концерт на странджанския народен певец Костадин Михайлов, който ще представи музикалния албум „Песни от Странджа“ с оркестър за народна музика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов. На 14 април конкурсният ден ще започне от 10.00 и ще продължи до 18.00 часа. От 19.00 часа ще се проведе концерт и награждаване на участниците в конкурса.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 318
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 298
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 312
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 321
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 262
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.