ОСТАВАТ 4 ДНИ ДО НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЕГО РОБОТИКА В СВЕТА - FIRST LEGO LEAGUE В БУРГАС

Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, ще се проведе тази събота, 20 април, в Бургаския свободен университет. Над 20 отбора с ученици от 10 до 16 години от 15 населени места в България ще премерят сили по правилата на световното състезание FIRST LEGO League Challenge. Бургаските участници са от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а освен тях в надпреварата ще има състезатели още от Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за тази приятелска надпревара. Tемата тази година на състезанието е „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите ще отговорят на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които ще преминат с роботите си на сцената за „робот битки“. По време на подготовката си, те са изследвали професии и усвоявали нови знания и умения в редица творчески и иновативни сфери. Експертно жури от съдии и рефери ще има крайната дума за това кой отбор ще се класира за Европейското състезание в Бодьо, Норвегия, в средата на месец май. Освен състезанието, събитието включва и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите ще могат да разгледат различни щандове на най-големите школи по роботика. В тях ще могат да видят официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др. Водещи на робо надпреварата ще бъдат най-позитивните, усмихнати и влюбени родни инфлуенсъри - Арти и Криси. Събитието ще бъде напълно безплатно за всички посетители и любители на света на роботиката и технологиите. Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 82
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 99
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 106
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 118
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: