Найден Тодоров откри годишната изложба на учениците от Националното училището за музикално и сценично изкуство в Бургас

"Преди няколко дни си говорих с един много голям български диригент, който, апропо, е от Бургас и той ми каза, че изкуството умира, защото ние остаряваме, изчезваме, а след нас не се появява никой. Днес мога да му кажа, че не е прав. Разглеждайки тази изложба и слушайки преди нея музикалните изпълнения на учениците отвън, мога да кажа, че изкуството не умира и вие сте неговото бъдеще", заяви министърът на културата в служебното правителство Найден Тодоров. Той коментира, че видяното в изложбата по нищо не показва, че негови автори са млади хора, а изглежда като дело на професионални художници. Тодоров допълни, че като професионален музикант е впечатлен и от изпълненията на учениците от духовия оркестър на училището, които съпровождаха тържественото откриване на изложбата в откритото пространство пред залата. "Докато има хора като вас, каквито и щуротии да правят политиците, България ще върви напред", заяви още Найденов. "В изложбата участват 50 творби, подбрани измежду всички близо 90 ученици от осми до дванадесети клас, като смятаме, че това е най-доброто, което част от тях са изработили. Имаше страхотна конкуренция, тъй като децата са създали много добри неща", коментира за БТА директорът на училището Златина Пантелеева. Тя уточни, че специалностите "Рекламна графика" и "Сценичен костюм" се изучават в гимназиален курс в училището от 2014 г. и близо десетгодишната традицията да представят годишната си продукция с изложба е била прекъсвана единствено по време на пандемията. Пантелеева благодари на Дружеството на бургаските художници за възможността учениците да покажат работите си и допълни, че според нея те напълно оправдават гласуваното доверие с професионално създадените си творби. "Както виждаме, авторите са отвързали своето творческо въображение и са ни представили и произведения в различни жанрове, което показва, че онзи, който носи творчеството в себе си, може да го изрази по различни начини", заяви по време на откриването и Диана Саватева, заместник-кмет по култура и вероизповедание към Община Бургас. БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 87
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 104
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 112
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 126
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: