Бургас отбелязва паметния за евреите Ден на спасението с прожекция на филма „Да помним”

Бургас ще отбележи 74 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта с прожекция на документалния филм „Да помним”. Ден преди паметната дата - на 9 март, в дома на НХК близо 600 ученици от средните училища ще проследят вълнуващия разказ за политици и интелектуалци, оглавили в годините на Втората световна война общественото недоволство против депортацията на евреите от Бургас и успели да отвоюват живота на своите съграждани. Инициативата е организирана от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” съвместно с Община Бургас и Регионалното управление по образованието. Преди 74 години след широк обществен натиск и надигаща се вълна на народно негодувание българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява близо 50 000 български евреи от сигурна смърт. От този колективен подвиг Център „Алеф” изважда имената на няколко десетки бургаски интелектуалци, дръзнали да се опълчат срещу злото, за да имат техните съграждани-еврeи друга, по-добра съдба. На тях е посветен филмът „Да помним”, създаден за да запознае зрителите с малко известни факти за еврейската общност в града и да извади от забвение имената на хората, които не са се уплашили да отстояват своите човешки ценности. Център „Алеф” всяка година отбелязва 10 март - Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста с различни инициативи. „Насочваме вниманието си предимно към най-младите, защото това е начинът да поддържаме паметта жива. Те трябва да знаят за подвига на своите предци, който няма аналог в световната история, и да предадат спомена за него на следващите поколения. Днес по света отново се вихрят насилие, ксенофобия и расизъм. Единственият начин да им се противопоставим е като споделяме уроците от миналото”, каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф” и автор на филма „Да помним”. Прожекцията на „Да помним” ще се състои на 9 март от 12 часа в залата на дома на НХК. Веднага след нея учениците ще се срещнат със създателите на филма.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 324
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 301
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 306
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 589
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 559
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.