« август 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ефективността на правосъдието обсъждат съдии от цялата страна

„Ние правораздаваме в името на народа и не можем да си позволим пространни и неясни мотиви, от които гражданите се объркват. Това няма как да води до повишаване на общественото доверие в съда“, заяви председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова в свое изказване по време на Конференцията „За ефективността на правосъдието“, която се провежда днес в Бургас. Събитието е организирано от Висшият съдебен съвет в посредством Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика към Съдийската колегия“, Комисия „Съдебна администрация“ към СК и Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС. Присъстват над 100 магистрати от цялата страна, сред които представители на ВСС и ИВСС, председателят на Върховния административен съд, административни ръководители и заместник – председатели на апелативни, окръжни и районни съдилища, редови съдии. Това е първият национален съдийски форум, който има изцяло практическа насоченост, като се предвижда провеждането на други подобни мероприятия като част от цикъл, водещ до реални промени и резултати. Целта е да бъдат поставени и решени адекватно съществуващите в съдилищата проблеми, като бъдат съобразени с европейските препоръки и добри практики, както и условията, в които функционира българската съдебна система. Конференцията беше открита от Боряна Димитрова - член на ВСС и председател на комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия. По време на форума бяха дискутирани възможностите за кратки мотиви на съдебните решения. В своето изказване съдия Вълкова предложи две групи мерки и посочи видове дела, които могат да приключват с кратки мотиви. Тя подчерта, че е нужен дебат както за промяна в чл. 121 ал.4 от Конституцията, така и по конкретни текстове от НПК в името на по – ефективното правораздаване. В тази посока беше и направеното предложения, съдът да не се мотивира при постановяване на решенията си, ако в отправените до него писмени изявление се съдържа език на омразата. Председателят на Апелативен съд – Бургас се обяви за кратки, точни, ясни и убедителни мотиви на съдебните решения. „Конференцията би била успешна, ако се обединим дори само в две от предложенията, които ще изслушаме и обсъдим, и така бихме излъчили важното послание, че съдиите не воюваме помежду си, а сме единни“ каза в заключение съдия Деница Вълкова. В първия модул на форума със свои изказвания се включиха председателите на РС – Бургас и РС – Несебър Асен Радев и Евгени Узунов, а във втория, относно предложенията за промяна на заповедното производство за постигане на по – голяма ефективност, становище по темата представи и председателят на ОС – Бургас Росица Темелкова. Като краен резултат от Конференцията се очаква предложенията и становищата на съдиите по двете теми, да се предложат на вниманието на по-горните инстанции, на колегиите на ВКС, на ИВСС, на ВСС. Целта е и създаване на нов стандарт, съобразен с Конституцията и законите, относно произнасянето и писането на мотиви към съдебните актове по определени дела.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Стефан Данаилов приет по спешност в бургаска болница, сменят му тазобедрена става

  • 20 Авг 2019
  • 100
Бившият министър на културата и народен артист Стефан Данаилов е приет в бургаската многопрофилна болница „Бургасмед” със счупена тазобедрена става, съобщиха за Dir.bg от пресцентъра на здравното заведение.

Забраняват на болниците да изискват доплащане от пациентите

  • 20 Авг 2019
  • 76
Забраняват на лечебните заведения да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК. Това става ясно от промените, предложени от МЗ в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, цитирани от Offnews.bg.

Плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни

  • 20 Авг 2019
  • 144
Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това, съобщава Нова тв.

Изобилие на розово фламинго в Атанасовско езеро

  • 19 Авг 2019
  • 192
Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се наговорили. Въпреки слабия сезон през юни и юли, сега - през август и двете групи са в своя апогей. Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости.

Ватерполисти от Сърбия и Грузия пристигат за Купа Бургас

  • 19 Авг 2019
  • 153
Два грузински, един сръбски и два български отбора ще участват в традиционния за града ни международен турнир по водна топка за Купа Бургас.