Ученици присъстваха на реален съдебен процес в Апелативния съд

Ученици от 11 клас на ПГРЕ „Г.С.Раковски“ присъстваха на въззивно наказателно дело от общ характер в Апелативен съд – Бургас. Ръководител на групата от гимназията беше г-жа Дора Петкова, преподавател по учебните предмети от цикъл „Философия“. В Деня на отворените врати младите хора имаха възможност в реално време да проследят действията на съда и страните по време на съдебно заседание. Преди да влязат в съдебна зала те бяха информирани за предмета на делото и подадените срещу акта на първата инстанция протест и жалба. След съдебното заседание 18-годишните гимназисти бяха поздравени от председателя на съда - съдия Деница Вълкова, която беше и председател на съдебния състав. По време на срещата в залата присъстваха и членовете на съдебния състав - съдиите Галина Тодорова и Петя Петрова. Съдия Вълкова обясни на учениците, че щом съдебният процес не е приключил, то няма как да има коментари и да се разискват детайли от делото. Това става само след като съдът постанови своя акт и го публикува на сайта на институцията. Докато делото е висящо могат да се разясняват само процесуалните действия на съдебния състав и страните, участващи в съдебното заседание. Тя напомни, че съдебните заседания са публични и всеки би могъл да проследи един съдебен процес, като уточни, че законовото изискване е лицата да имат навършени 18 години. В хода на разговора призова учениците да бъдат активни граждани и винаги лично да се информират за работата на държавните институции. Най-лесният начин за запознаване с правомощията и актовете на всяка една институция - съд, прокуратура, полиция, община, областна управа и др. са официалните им страници в интернет. “Много често се чуват гласовете за това как съдът не работил в срок или не работи адекватно. Напротив, аз винаги призовавам да се четат съдебните актовете, а не просто да се информирате от медиите за резултата от делото. Трябва да се познават правомощията на една институция, за да знаете, кога и в какви случаи може са се намеси и каква е процедурата това да стане“, посочи председателят на бургаския апелативен съд и допълни, че много важна роля имат и педагозите за формиране у младите хора на доверие към държавните институции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 452
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 421
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 425
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 706
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 676
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.