Започна подмяната на контейнерите за отпадъци в комплексите

В Бургас започна подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Първите нови контейнери са вече разположени в ж-к "Меден Рудник", ж-к "Изгрев" и ж-к "Зорница". Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и чрез педал, което ще гарантира по-голяма чистота и удобство за гражданите. Контейнерите са предназначени за изхвърляне на смесени битови отпадъци. На поставените стикери е представена информация за видовете отпадъци, които не трябва да бъдат поставяни в тях: отпадъци за рециклиране, едрогабаритни и строителни отпадъци, растителни отпадъци, текстил и опасни отпадъци. За изброените видове отпадъци следва да се използват съответно контейнерите за разделно събиране, мобилните центрове за отпадъци, генерирани от домакинствата, допълнителните услуги, предоставяни от Община Бургас за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци. С въвеждането на новата система, старите контейнери тип "бобър" постепенно ще бъдат замествани. Новите контейнери са с вместимост от 280л. и 375л. - няколко пъти по-голяма от досега използваните. Капацитетът на един нов контейнер е да замести между два и три стари такива. Община Бургас призовава гражданите да не оставят отпадъци извън контейнерите и да се съобразяват с указанията за разделно събиране. Всеки отпадък извън предназначения за това контейнер е условие за допълнително замърсяване на околното пространство. Управлението на отпадъците и поддържането на чистотата е един от големите проблеми, с които трябва да се справя всеки съвременен град. Това е единствено възможно, ако модерната инфраструктура и добра организация се комбинират с отговорно поведение на всеки един от нас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 149
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 140
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 138
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 134
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 141
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.