Бургас чества днес 142 години Свобода

Бургас чества паметната дата в своята история - 6 февруари, Деня на освобождението си от османско иго. На този ден преди 142 години в 3 часа следобяд в морския град влиза "Летящия отряд" на полковник Александър Михайлович Лермонтов, специално сформиран за освобождението на Бургас. Въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, духовенството с икони и хоругви, и граждани с хляб и сол, излизат в края на града, за да посрещнат тържествено освободителите. Официалните чествания започнаха от 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство. На мястото, където са били посрещнати преди 142 години, днес Паметник на руските освободители, бяха отдадени военни почести по повод светлата годишнина. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова, секретарят на Областна управа Валентин Люцканов, общински съветници и редица граждани. В изложбената зала на Историческия музей на ул. "Лермонтов" № 31 ще беше открита документалната изложба "Възкресение на свободата", посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас. Експозицията е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя. На площад "Атанас Сиреков" танцьорите и музикантите от професионален ансамбъл "Странджа" с художествен ръководител Марио Егов поздравиха жителите и гостите на морския град с празничен фолклорен концерт.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 326
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 303
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 308
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 591
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 561
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.