Най-новият пътен знак в България е поставен в Бургас

За опазването на защитените видове птици в Бургас ще помага и нов пътен знак. Той е единствен по рода си в страната и вече заостря вниманието на водачите край защитената местност "Пода" за възможна поява на птици на шосето. Районът е част от големия прелетен маршрут Виа Понтика и в него гнездят десетки хиляди водолюбиви птици. Голяма част от тях спадат към защитените видове. При поставянето на специалната маркировка присъстваха председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни д-р Георги Митев, директорът на отдел "Пътна безопасност" в Община Бургас Иван Гюлев, общински съветници. Близостта на главния път Бургас - Созопол до природната местност е причина през летния сезон лебеди, патици, пеликани и други птици да се появяват на платното за движение. Някои от тях загиват, ударени от автомобил. Това от своя страна създава сериозна опасност от възникване на катастрофи. За да се повиши вниманието на водачите, еколози предложиха до Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни към Общинския съвет да се постави специална маркировка в района. Община Бургас подкрепи инициативата за изработването на новия знак. Той е съобразен с всички изисквания на законовите норми, като в него са съчетани два елемента. Водещият от тях е знакът за повишено внимание, който всеки водач добре познава. Под него има правоъгълна табелка, върху която на жълт фон са изобразени четири птици. Предвижда се такива знаци да бъдат монтирани на още няколко места в града.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов корпус в двора на Математическата и Френската гимназия

  • 30 Ное 2021
  • 51
Кметът Димитър Николов предлага да бъде изграден нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване.

Търси се служител за приюта за бездомни животни

  • 30 Ное 2021
  • 49
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

  • 30 Ное 2021
  • 44
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

  • 30 Ное 2021
  • 45
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 182
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.