Последният роман на Маркес излиза 10 г. след смъртта му - "През август ще се срещнем".

Книгата не е публикувана никога досега. Маркес я пише преди да почине и така и не стига до финал. На български романът е със заглавие "През август ще се срещнем". Издаден е, въпреки че в последните си дни колумбийският творец умолява синовете си да я унищожат, тъй като вече е с деменция, докато я пише Синът му Гонсало Гарсия Барча казва, че с брат си Родриго са взели решението да я публикуват, защото "авторът не е бил в позицията да оцени книгата - той е виждал само недостатъците, но не и интересните моменти в нея” и че тя показва нова, "уникална" страна на писателя. "Със сигурност нямаше да я унищожим. През 2022 г. прочетохме една от версиите и осъзнахме, че книгата е напълно завършена. Нямаше какво много да се редактира, да се добави, не се налагаха никакви големи промени. За около 3 секунди си помислихме дали по този начин не предаваме родителите си и желанието на баща ни. Решихме, че е предателство. Но затова са децата," казва Гонсало Гарсия Барча пред BBC. Според синовете на Маркес романът има характерните за баща им прецизен стил на писане, богати описания, човешко познание, но и за първи път жена - главен герой. В основата на сюжета е Ана Магдалена Бах - жена на средна възраст. Тя всяко лято пътува до остров, на който се намира гробът на майка ѝ, и всяка година там си намира нов любовник, въпреки че е щастливо омъжена. Първоначално ръкописът на романа се е съхранявал в архива на университета в Тексас и едва преди няколко години изследователите са получили достъп до него. Сега той ще бъде публикуван в 250 хиляди екземпляра в целия свят. Габриел Гарсия Маркес не е единственият автор, чиито произведения излизат и след смъртта му. Франц Кафка умира през 1924 г., а събраните му произведения са публикувани между 1925 и 1935 г. Авторът на "Лолита" Владимир Набоков също приживе иска последният ми роман да бъде унищожен, ако не успее да го завърши изцяло, но синът му не се подчинява и го публикува 30 години по-късно. През 2019 г. Netflix oбяви, че ще екранизира най-известния роман на Маркес - "100 години самота", който през 1982 г. му носи Нобелова награда за литература. Според New York Times през годините писателят е получавал много предложения за сценарий по книгата, но винаги е отказвал, защото е искал филмът да бъде на испански език. източник:boulevardbulgaria.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 842
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 720
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 721
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1001
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 973
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.