За Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Роза МАКСИМОВА

Един македонски поет ни разказва живота в стихове. Много от тези стихове са вдъхновени от Бургас, от морето и неговите истории, от онзи малък остров, „сърце-остров“, който „повиква червената русалка на моята кръв“. Бургас, морето и онзи мост, „с единия край в безкрая“ някак си оксиморонно оживяват в стиховете на Борче Панов по време на гостуването му в романтичния град на залива, в рамките на майския фестивал „Свято слово“ – ежегодна международна писателска среща на славянски творци, на скъпи приятели, вдъхновени от живота.
Поезията на Борче Панов е чиста и светла, жива и мъдра. Всяко негово стихотворение е минало през душата му, всяко стихотворение е пречистваща молитва за доброта. „Фотостихеза“ е книга за Смисъла, за местата и миговете, когато авторът е бил щастлив и окрилен.
За щастието да четем и съпреживяваме тази книга голяма заслуга имат Наталия Недялкова с нейния блестящ превод на стиховете на Борче Панов, на редакторката Роза Боянова и естествено, на Петя Станева и Денчо Михов, собственици на издателство „Либра Скорп“, което винаги ни радва с чудесно оформени книги. А илюстрациите на македонския художник Доне Милјановски допълват удоволствието на читателите, които ще се потопят в красотата и духа на тази проникновена книга.
„Вертикалната книга“ на Борче Панов ни кара да се вълнуваме, да мечтаем, „да се изкачваме без стълби и криле“, да разберем, че „има и сълзи на радост“, че

истинските приятели
или те държат за ръката, да не паднеш
или те пускат, да летиш.

Книга-смисъл, книга-път, книга-знак. Книга, която ни кара да се повдигнем на пръсти, за да видим отвъд самите нас, през играчките на Бог и онази ръка, „която ни подарява време“. И настръхваме от тези житейски разкази, от този стих, който

повдига своите стари корени
и всички злини от земята и времето
вади на слънце,
а словото
пак се разлиства с фотосинтезата на надеждата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 381
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 354
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 359
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 643
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 612
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.