« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Насекоми с вълнуващи цветове са запазени в кехлибари на 99 милиона години

 • 01 Юли 2020
Все повече изследвания доказват, че праисторическият свят е бил оцветен в ярки живи цветове, както е и днес. Последното доказателство са насекоми в лилаво, синьо и зелено на близо 100 милиона години, открити в кехлибари в Мианмар. Една от причините да се определи трудно какви цветове са били праисторическите същества, е, че техните останки са фосилизирани кости, които не показват какво е било оцветяването им. Но напоследък учените работят върху пигменти от фосилизирани пера, запазени в кехлибар. "Типът цвят, запазен в кехлибарите, се нарича структурен цвят. Той се дължи на микроскопични структури по повърхността на животното", обяснява палеонтологът Пан Йенхун от Китайската академия на науките. "Повърхностната наноструктура разпръсква светлина със специфични дължини на вълната и произвежда много интензивни цветове. Този механизъм е отговорен и за много от цветовете, които познаваме днес". Екипът събира 35 проби кехлибар, които съдържат древни насекоми с интензивни структурни цветове. Основната част от екземплярите са оси от семейство Chrysididae или надсемейство Chalcidoidea. Те са оцветени в металическо синьо-зелено, жълто-зелено, лилаво-синьо или дори ярко зелено. Интересно е, че някои от осите, запазени в кехлибарите са почти същия цвят като съвременните оси от Chrysididae. В последните няколко години находки от кехлибари разкриват вълнуващи същества от креда. Тези животни са обитавали Земята преди около 100 милиона години и някои от екземплярите са например черепа на най-малкия динозавър, жаби, птица с необичайно дълъг пръст и други. Източник: Science alert - Insects' Dazzling Colours Have Been Preserved in Myanmar Amber For 99 Million Years

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

 • 02 Юни 2023
 • 264
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

 • 02 Юни 2023
 • 233
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

 • 02 Юни 2023
 • 240
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

 • 01 Юни 2023
 • 451
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

 • 01 Юни 2023
 • 424
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.