Китай включи "изкуственото слънце", задвижвано с ядрен синтез

  • 07 Дек 2020
Реакторът HL-2M Tokamak е най-голямото и модерно в Китай експериментално съоръжение за ядрен синтез и учените се надяват, че съоръжението може потенциално да отключи мощен източник на чиста енергия. То използва мощно магнитно поле за синтез на гореща плазма и може да достигне температури от над 150 милиона градуса по Целзий, според People's Daily - приблизително десет пъти повече от вътрешността на слънцето. Разположен в югозападната провинция Съчуан и завършен в края на миналата година, реакторът често е наричан „изкуственото слънце“ поради огромната топлина и енергия, които произвежда. „Развитието на енергетиката, основана на ядрен синтез, е не само начин за решаване на стратегическите енергийни нужди на Китай, но също така има голямо значение за бъдещото устойчиво развитие на енергетиката и националната икономика на Китай“, заяви People's Daily. Китайски учени работят по разработването на по-малки версии на реактора за ядрен синтез от 2006 г. Те планират да използват съоръжението в сътрудничество с учени, работещи по Международния термоядрен експериментален реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) - най-големият изследователски проект за ядрен синтез, базиран във Франция, който се очаква да приключи през 2025 година. Ядреният синтез се счита за Свещения Граал на енергетиката и тази енергия задвижва и нашето Слънце. Той слива атомните ядра, за да създаде огромни количества енергия - обратното на процеса на делене, използван в атомните оръжия и атомните електроцентрали, които разпадат атомите. За разлика от деленето, синтезът не създава радиоактивни отпадъци и носи по-малък риск от аварии или кражба на атомен материал. Но постигането на синтез е едновременно изключително трудно и непосилно скъпо, като общите разходи за ITER се оценяват на 22,5 милиарда долара.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 503
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 468
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 471
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 752
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 722
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.