9 странни неща, които нашето тяло прави, за да ни защити

Нашето тяло е сложна машина с безброй биологични цикли и системи, които често са прекалено сложни за разбиране. Тялото притежава цяла система от защитни механизми. Те ни предпазват по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, от много неща, които могат потенциално да ни наранят. Ето 9 невероятни неща, които нашето тяло прави, за да ви защити, без дори да го осъзнавате. Прозяването Главната цел на прозяването е да охлади мозъка, след като е прегрял или сме го претрупали с информация. Кихането Обикновено кихаме, когато носните ни канали са пълни с прекалено много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начина, по който нашето тяло се опитва да се отърве от тези "боклуци". Протягането Ние се протягаме инстинктивно, за да приготвим тялото си за физическите действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време протягането на мускулите възстановява кръвния поток и подобрява настроението ни. Хълцането Когато се храним прекалено бързо и поглъщаме големи парчета храна или пък преяждаме, пневмогастричният ни нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Тогава започваме да хълцаме. Стряскането, докато заспиваме Това е онова странно чувство на пропадане, което получаваме понякога, докато заспиваме – като електрически импулс, който преминава през цялото ни тяло. В този момент всички наши мускули получават толкова силен спазъм, че понякога падаме от леглото и се събуждаме на момента. Този феномен се получава, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт. Затова той се опитва да ви спаси, изпращайки ви силен импулс. Набръчкването на кожата Набръчкването на кожата на ръцете има много важна роля. Този феномен се причинява от факта, че когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага, то разбира, че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности. Загубата на памет Загубата на памет се случва често след тежки и неприятни изживявания. Нашият мозък буквално изтрива най-ужасните моменти от паметта ни, за да защити психиката ни. Настръхването Основната функция на настръхването е да намали количеството топлина, което тялото ни губи през порите на кожа ни, което ни помага да се стоплим във враждебни климатични условия. Сълзите Освен, че сълзите предпазват слъзната мембрана на окото ни, когато чужд обект попадне в нея, те също така са инструмент за "емоционална защита". Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент. Това са само някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко! http://www.dunavmost.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 409
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 380
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 385
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 668
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 637
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.