На 23 април е роден "бащата на квантовата механика"

 • 23 Апр 2021
На днешния ден е роден Макс Планк - немски физик и основател на квантовата физика. Носител е на Нобелова награда за физика и други награди, член на Пруската академия на науките, редица чуждестранни научни дружества и академии на науката. В продължение на много години е един от лидерите на германската наука. Макс Планк е роден на 23 април 1858 г. в Кил, Германия. Изучава математика и физика в университетите в Мюнхен и Берлин. Разнообразен надарен, Макс Карл Ернст Лудвиг Планк не избира веднага физиката - той се колебае между нея, музиката и философията. Разказва се, че младият Макс Планк отива при 70-годишния професор Филип фон Джоли и му съобщава, че е решил да учи теоретична физика. „Млади човече - му казва авторитетният учен, - защо искаш да съсипеш живота си, теоретичната физика вече е основно завършена ... Заслужава ли си да се заемеш с такъв безперспективна работа?“ Това е куриозно, защото двата основни стълба на съвременната физика - теория на относителността и квантовата механика тепърва ще се развиват. А към последната самият Макс Планк има основополагащ принос и не случайно е наречен "баща на квантовата механика". Освен за квантовата теория, Макс Планк издава редица научни трудове, посветени на термодинамиката, теорията на топлинното излъчване, Специалната теория на относителността, оптиката. Той формулира втория закон на термодинамиката под формата на принципа на нарастване на ентропията и да го използва за решаване на различни проблеми, свързани с физикохимията. Прилагайки към проблема за равновесното топлинно излъчване методите на електродинамиката и термодинамиката, Планк получава разпределението на енергията в спектъра на абсолютно черно тяло (формула на Планк) и е обосновава този закон чрез въвеждане на понятието за квант енергия и квант действие. Това постижение поставя началото на развитието на квантовата физика, с развитието на различни аспекти на която Макс Планк се занимава през следващите години - "втората теория" на Планк, проблемът за структурата на фазовото пространство, статистическата механика на квантовите системи и т.н. Планк за първи път извежда уравненията за динамиката на релативистични частици и полага основите на релативистичната термодинамика. Редица произведения на Планк са посветени на исторически, методологични и философските аспекти на науката.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Бургас ще отбележи Международния ден на Черно море

 • 25 Окт 2021
 • 115
С изложба на открито, творчески конкурс и водолазна акция Бургас ще отбележи Международния ден на Черно море на 31 октомври. Атрактивната програма е с две локации КЦ “Морско казино“ и Моста.

Утре - втора премиера на "Севилският бръснар" в залата на бургаската опера

 • 25 Окт 2021
 • 132
Премиерата на "Севилският бръснар" премина с изключителен успех. Втората премиера е утре, 26-и октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера. Неостаряващата максима на Шекспир: "Всичко е добре, когато завършва добре" се себедоказа с премиерния спектакъл на "Севилският бръснар".

Фармацевтите съдят НС и МС

 • 25 Окт 2021
 • 102
Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. Искът е заради дискриминация.

Слаб улов на Ченгенето тази есен

 • 25 Окт 2021
 • 104
Слаб улов за рибарите от Ченгене скеле тази есен. В мрежите им се лови чернокоп, но в малки количества, по 2 - 3 килограма на ден.

Служебното правителство с промени в правилата за концесия на плажовете

 • 22 Окт 2021
 • 391
Служебното правителство готви промени в правилата за отдаване на плажове на концесия.