« август 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

На 23 април е роден "бащата на квантовата механика"

На днешния ден е роден Макс Планк - немски физик и основател на квантовата физика. Носител е на Нобелова награда за физика и други награди, член на Пруската академия на науките, редица чуждестранни научни дружества и академии на науката. В продължение на много години е един от лидерите на германската наука. Макс Планк е роден на 23 април 1858 г. в Кил, Германия. Изучава математика и физика в университетите в Мюнхен и Берлин. Разнообразен надарен, Макс Карл Ернст Лудвиг Планк не избира веднага физиката - той се колебае между нея, музиката и философията. Разказва се, че младият Макс Планк отива при 70-годишния професор Филип фон Джоли и му съобщава, че е решил да учи теоретична физика. „Млади човече - му казва авторитетният учен, - защо искаш да съсипеш живота си, теоретичната физика вече е основно завършена ... Заслужава ли си да се заемеш с такъв безперспективна работа?“ Това е куриозно, защото двата основни стълба на съвременната физика - теория на относителността и квантовата механика тепърва ще се развиват. А към последната самият Макс Планк има основополагащ принос и не случайно е наречен "баща на квантовата механика". Освен за квантовата теория, Макс Планк издава редица научни трудове, посветени на термодинамиката, теорията на топлинното излъчване, Специалната теория на относителността, оптиката. Той формулира втория закон на термодинамиката под формата на принципа на нарастване на ентропията и да го използва за решаване на различни проблеми, свързани с физикохимията. Прилагайки към проблема за равновесното топлинно излъчване методите на електродинамиката и термодинамиката, Планк получава разпределението на енергията в спектъра на абсолютно черно тяло (формула на Планк) и е обосновава този закон чрез въвеждане на понятието за квант енергия и квант действие. Това постижение поставя началото на развитието на квантовата физика, с развитието на различни аспекти на която Макс Планк се занимава през следващите години - "втората теория" на Планк, проблемът за структурата на фазовото пространство, статистическата механика на квантовите системи и т.н. Планк за първи път извежда уравненията за динамиката на релативистични частици и полага основите на релативистичната термодинамика. Редица произведения на Планк са посветени на исторически, методологични и философските аспекти на науката.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Туристически гигант отмени почивки в България

  • 30 Юли 2021
  • 202
Туристическият гигант TUI канселира почивки до България. Фирмата информира за новата вълна от канселирани почивки, включващи България, Сицилия, Мексико, Джирона и Испания, като някои пътувания са отложени до ноември.

Президентът Румен Радев връчва мандат на "Има такъв народ"

  • 30 Юли 2021
  • 150
Президентът Румен Радев съобщи, че връчва днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство - заяви Президентът.

Разширяват инсталациите в ПланетУм

  • 30 Юли 2021
  • 143
Има идея да увеличим експонатите и да разширим с нови интересни инсталации пространството в ПланетУм. Така за посетителите ще бъде още по-забавно и разнообразно преживяването в интерактивния музей.“. Това сподели кметът Димитър Николов на среща с бургаските доброТворци.

Разкриха конопена нива в Брястовец

  • 30 Юли 2021
  • 121
Шест лица, съпричастни към отглеждането на нива с конопени растения в землището на с. Брястовец, са задържани от служители на отдел „Криминална полиция”, отдел „Разследване”, сектор „Специализирани полицейски сили” и „Специализирани тактически действия” към ОДМВР - Бургас и Районни управления – Поморие, Несебър и Пето Районно управление - Бургас.

Община Бургас раздава вода в жегите

  • 29 Юли 2021
  • 226
Община-Бургас и БЧК ще разкрият пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури – над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата.