Разработиха прототип на електромагнитен двигател, който не спазва закон на Нютон

Разработиха прототип на електромагнитен двигател, който не спазва закон на Нютон Любопитни Прототип на EmDrive Снимка: AIAA
Американски проектанти от Центъра за космически полети „Джонсън” в град Хюстън съобщиха, че са създали експериментален образец на електромагнитен двигател, който може да работи в открития космос. Учените смятат, че с такъв двигател полетите на космически кораби ще се осъществяват без използване на никакво гориво. Конструкторите посочват, че електромагнитният двигател, наричан ЕмДрайв (EmDrive), превръща електрическата енергия в тяга чрез ефекта на отразяване на микровълните в затворено пространство. Теоретично, такъв лек двигател може да направи възможен полет на кораб до Марс само за 70 дни. Предишните научни съобщения за разработката на двигателя бяха посрещнати скептично в научните среди, а някои специалисти дори ги нарекоха "лъженаука". Проблемът е в това, че ЕмДрайв изглежда нарушава законите на класическата физика, включително и третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието. Дори и двигателят да работи по начина, по който създателите му твърдят, че го прави, учените така и не могат да обяснят как точно се случва това.  Днес обаче прототипът вече е проучен от независими експерти. Установено е, че ЕмДррайв може да произвежда 1,2 милинютона тяга на киловат електроенергия. Това е значително повече от това, което дава „слънчевият платноход”, който произвежда тяга от 3,33 до 6,67 микронютона на киловат. Идеята за създаване на ЕМ-драйв е лансирана от британския учен Роджър Шойър преди около 20 години. Днешният прототип гарантира тяга в резултат на отражението на микровълновото излъчване от стената на конусовидна камера. „При съприкосновението със стените на конуса се генерира тяга, макар че от камерата не изтича вещество. По това Ем-драйв се различава от йонния двигател, монтиран на някои устройства на НАСА: там тягата се получава при йонизация на работното вещество, обикновено газ ксенон, и изхвърлянето на поток от частици от двигателя”, синтезира процеса National Geographic. Ако Ем-драйв премине успешно новите тестове, в бъдещите космически кораби няма да има нужда от сегашните тонове гориво. http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 388
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 361
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 366
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 650
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 619
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.