SpaceX изстрелва ракета Starship при трети тестов полет

Космическият кораб Starship достигна орбитални скорости. Както космическият кораб Starship, така и ракетният ускорител Super Heavy успяха да полетят много по-далеч, отколкото по време на два предишни теста през 2023 г. SpaceX завърши демонстрация на прехвърляне на гориво и бяха тествани вратите на полезния товар на Starship. Твърде рано е да се каже дали са напълно успешни, тъй като инженерите казаха, че трябва да прегледат някои данни. SpaceX не запали отново двигателите на Starship, както се очакваше, но уебкастът предложи зашеметяващи гледки на космическия кораб, който се гмурка обратно в атмосферата. Не е ясно дали Super Heavy бустерът е кацнал цял. Космическият кораб Starship беше унищожен и SpaceX загуби комуникация по-рано от очакваното. Основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск реагира на последното изстрелване на Starship, като каза, че най-мощната ракета в света "ще направи живота многопланетен". Той направи краткия коментар с придружаваща снимка на ракетата в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter, която той притежава. Ключов контекст: SpaceX смята системата Starship за решаваща за основната си мисия: да превози хора до Марс за първи път. НАСА избра Starship като превозно средство за кацане, което ще превози своите астронавти до лунната повърхност в мисията Artemis III, която е планирана да излети най-скоро през септември 2026 г. Мъск също публикува видео в X четвъртък, учудвайки се на плазмата, създадена от екстремната топлина и налягане, които Starship издържа, докато се връща обратно в атмосферата. източник:CNN

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 370
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 347
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 361
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 378
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 299
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.