Лисабон – 7 хълма в "безгрижната светлина на града"*

Лисабон е хамак и светещи фенери за обичащите, и магическа отвара за любов на всяко безлюбовие! Градът, който не бива да бъде пропуснат, даже и в мечтите! – казва Вили Колева, днешният ни гид из екзотичната столица на Португалия – Лисабон.
Приказно романтичен и същевременно улисан в себе си, натурален – целият в корк, емайл, ковано желязо, дърво и камък, с ексцентрично преметнато марабу от хиляди малки светлинки, от хиляди цветни гирлянди (уж за празника на св. Антонио, но всъщност кокетничи с тях целогодишно!), Лисабон те влюбва отведнъж, става твое вечно обожание! С първия си поглед запомняш исполинското му хълмисто очертание, изпълнено с щрихи от древност, бедствия и битки за щастие, от спокойствието на неговото смирено мечтание, от уюта на топлата му прегръдка, от мелодията на денонощно увеселените му малки паважни улички, ухаещи на джинджа (традиционен черешов ликьор) и портокалов цвят, от звуците на фадо в здрача му. Запомняш го и го отнасяш със себе си - като дух, като дъх, като вечност.
Лишбоа, както го наричат португалците, е разположен на 7 хълма по протежението на река Тежу – най-дългата река на Пиринейския полуостров. За своята приказна целувка с океана реката е избрала именно Лисабон, там тя се влива в Атлантика.
Това, с което градът увлекателно те понася в себе си, са тесните криволичещи улички с денонощно светещи фенери, в по-широките им части за разкош и аромат – с палмови и портокалови дървета, с опънати като чардаци гирлянди във всевъзможни цветове и стотици магазинчета за сувенири, предимно от корк и емайлирана керамика. Португалия има своите 55% от световното производство на корк, а корковото дърво там е под защита. Впечатляващи са и емайлираните керамични изделия. Рисуваният емайл е свързван с богатата орнаментална традиция, датираща от времето на маврите, която португалците са приели за своя и до днес те като реликви съхраняват сградите си, облицовани изцяло с рисувани емайлирани плочки – уникални!… И в крайна сметка, понесен от уличката, разбираш, че в Лисабон всеки път води до „мирадору“. Ако някой умее да изживява блаженство, то това със сигурност са португалците! На върха на всеки от 7-те лисабонски хълма, във всички посоки се открива панорамна гледка, която никой не си позволява да отмине, без да си вземе от нея доза наслада. Мирадору означава гледка, но думата е станала нарицателна за просторните тераси, които никога не остават без посетители от съзерцаващи, срещащи се, отморяващи, пиещи вино, разговарящи, четящи, фотографиращи, обичащи се… Усещането там е за безметежност, безвремие, без всичко друго, освен наслаждението – важна нишка от житейската философия, която местните демонстрират като съвършенство. Пиенето на вино за португалците е ритуал, който се прилага навсякъде и по всяко време. Имат огромно разнообразие от хубави сирена и вина и е прието с обяда да се взима гарафа вино, а с вечерята – в никакъв случай бутилката да не бъде една, особено ако се консумира в ритмите на фадо! Уличните заведения в най-стария квартал Алфама са предимно къщи за фадо музика и нощният живот там е изпълнен със звуци на китара и бързо преминаващи от заведение в заведение изпълнителки на португалския песенен жанр, характерен с наситено емоционалния си копнеж по недостижимото.
На пръв поглед твърде темпераментни в епоса и в общуването си, всъщност португалците са доста уравновесени, спокойни и толерантни. Подходът им към порицание е учудващо интересен – с аплодисменти и смях, докато не получат извинение! Бурните аплодисменти може да са отправени към шофьора на паркиран автомобил, препречил релсите на пълната с пътници малка трамвайна мотриса, но по нищо не става ясно, че някой там бърза за някъде, а и нервността за тях не е емоционално състояние за показ. Изглежда Бог е заложил в португалската душа повече хедонистично влечение.
В края на 18 век в по-голямата си част Лисабон е унищожен от най-разрушителното земетресение в историята на града. После претърпява пожар и три огромни вълни цунами, но и до днес живее духът му в старинните кварталчета от стръмни улички с безкрайни стълби, в средновековните замъци и кули в късна готика, в къщите с всевъзможни неправилни форми и с живописно пране по прозорците. Съчетанието с по-новите красиви сгради в стил арт нуво, улични асансьори, площади с красиви мозайки, кокетни кафенета и много улични артисти е невероятно преживяване за сетивата. Вдъхновяващи са арката Praca do Comercio, замъкът “Свети Георги”, музеят на Фадо музиката, Лисабонската катедрала Santa Maria Maior de Lisboa or Se de Lisboa, Кулата “Белем" – символ на Лисабон, Музеят на Азулежу – на изрисуваните уникални португалски керамични плочки, асансьорът “Санта Хуста”, построен в началото на миналия век от ученик на Густав Айфел, Океанариумът и др.
В непринудената градска суета, възкачваща се по светлината на хълмовете и носеща се лежерно по бреговете на Тежу, живее енигма. Тя ни привързва завинаги към себе си, подобно на всички малки катинарчета, заключени с любов по парапетите на всяка висока точка в града. Иска ти се да останеш или да се върнеш… и нищо друго!

*Ремарк, Ерих Мария - „Нощ в Лисабон”


Изглед (мирадору) от замъка Св. Георги. Заден план - река Тежу и мостът "25-и април"


Фасада на сграда. Емайлирани керамични плочки


Малките трамвайчета на Лисабон


Къща за фадо. Специфичната португалската китара за фадо музика


Замъкът Св. Георги


Асансьорът „Санта Хуста“, построен в началото на миналия век от ученик на Густав Айфел


Целувката на Тежу и Атлантика 

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 33
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 35
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 34
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 36
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 33
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.