« декември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха "бомба със закъснител" под повърхността на Земята

Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират на изменението на климата много по-бавно от водите на повърхността, а това може да доведе до същинска катастрофа след около едно столетие, пише Science Alert. Човечеството от векове се надява на валежи, които да напояват почвата и да попълват резервите от подземни води. Но според изследователите в този природен кръговрат е заложена ​​"бомба със закъснител". Според тях, с течение на времето, запасите от подпочвени води постоянно ще намаляват, а търсенето за тях ще расте. Изменението на климата ще доведе до това, че валежите няма да могат да попълват адекватно запасите. Това ще доведе до недостиг на вода в много региони на планетата, особено такива, в които са разположени мегаполиси. Голяма част от многомилионните градове ще се сблъскат с чести прекъсвания на водоснабдяването. "Данните от нашите изследвания разкриват, че промените в подпочвените води настъпват по-бавно от тези на повърхността. При половината от тях промените настъпват в рамките на 100 години, но в останалата половина е нужно повече време. Ако тенденцията с климатичните промени продължи, то това ще доведе до тежки суши и наводнения в бъдеще. Последствията ще са налице, дори и след едно или повече десетилетия да се справим с измененията в климата", казва съавторът Марк Кътберт от Университета в Кардиф. Във влажните региони, които са най-чувствителни към изменението на климата, като Амазонка и Централна Африка, въздействието на климата върху подпочвените води може да се прояви след 10 години.Забавянето е по-голямо в по-сухите местности. Така например подпочвените води на Сахара отговарят на климата от преди 10 000 години, когато над пустинята са валяли много повече дъждове. "При всички положения на много места ще бъде усетена промяна в подпочвените води след около 100 години и тя ще е отрицателна за живущите в тези региони. Тъй като не виждаме подпочвените води, ние не оценяваме колко голямо е значението им за днешната цивилизация и земеделие", споделя Кътберт. Изследването е публикувано в списанието Nature Climate Change. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Почина звездата от "Лудия Макс" Хю Кийс Бърн

  • 03 Дек 2020
  • 146
Австралийският актьор Хю Кийс Бърн, изпълнил ролята на Безсмъртния Джо във филма "Лудия Макс: Пътят на яростта", почина на 74-годишна възраст, съобщи ТАСС.

България ще закупи 4 ваксини срещу коронавирус

  • 03 Дек 2020
  • 113
НС даде зелена светлина да купим 4 ваксини срещу COVID-19 Противопоказанията и съдържанието ще са ясни, когато ги получим, стана ясно от думите на здравния министър Народното събрание даде картбланш на правителството да купим 4 ваксини срещу коронавирус, които са одобрени от Европейската комисия.

Кампанията „Елха на доброто“ събира подаръци за деца в риск

  • 03 Дек 2020
  • 109
Кампанията „Елха на доброто“ и тази година ще опита да подари по-светла Коледа на децата в риск.

Художникът на Бургас за 2020 г. ще бъде обявен в онлайн церемония на 6 декември, вижте номинираните

  • 03 Дек 2020
  • 110
Церемонията "Художник на годината" за 2020 г. ще се проведе онлайн.

ГДБОП участва в мащабна международна операция срещу прането на пари

  • 03 Дек 2020
  • 114
В периода 15 септември - 30 ноември Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" участва в международната операция ЕММА 6, съобщиха от МВР.