Пътуването през червееви дупки е възможно

Трима учени от Харвардския и Стандфорския университет, Даниел Джафърис, Пин Гао и Арон Уол, са направили изчисления, че пътуванията през червееви дупки са възможни. До сега се спекулираше, че подобно пътуване би могло да позволи телепортация и на практика да е по-бързо от скоростта на светлината, предава CNET. Оказало се обаче, че пътуването през червееви дупки ще е по-бавно, отколкото ако се пътува по обичайния маршрут. "Оказва се, че червеевите дупки не са ефективен начин за предвижване във Вселената", коментира Джафърис. "Тези образувания, свързват две точки от пространството и времето, но това не е онова свързване в пряк път, който познаваме от киното", допълва ученият. Джафърис отбелязва, че изследването набляга не толкова на възможността за пътешествие, колкото на съществуването на червеева дупка, през която може да премине светлина. Според ученият това е стъпка в посока на създаването на по-добра теория за квантовата гравитация. "Реалният смисъл на тази работа е в нейната връзка с информационния парадокс на черната дупка и връзките между гравитацията и квантовата механика", пояснява Джафърис. Теорията на тримата учени твърди, че две черни дупки, свързани на квантово ниво, могат да действат като червеева дупка, през които светлината може да пътува. Това означава, че светлината и информацията могат да бъдат извлечени от черна дупка. Понятието червеева дупка означава пряк път, тунел, през време пространството. Преди около седмица човечеството успя да направи първата снимка на черна дупка в историята, подобрявайки още повече знанията си за тези странни обекти. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 164
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 129
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 119
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 132
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 251
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.