Учени създадоха виртуални вселени със суперкомпютър

Учени от Университета на Аризона са създали милиони виртуални вселени, използвайки суперкомпютъра Ocelote на висшето учебно заведение. Целта е била да се изследва развитието на галактиките и останалите обекти в компютърно - генерирания космос. Един от проблемите при изследването на еволюцията на галактиките е, че те са много стари и дори най-младите сред тях вече са на милиарди години. Разбира се, ние наблюдаваме по-отдалечените галактики във вида, който са имали те в миналото, тъй като на светлината й е необходимо време за да пристигне до нас. Въпреки това е трудно да се наблюдават достатъчно млади обекти от този тип. В рамките на проекта изследователите от Аризона са генерирали около 8 милиона виртуални "мини" вселени, което им е отнело три седмици. После те са наблюдавали тяхното развитие, за да го сравнят с реалния космос около нас. При това учените са заложили във всяка от тях различни правила за развитие. По този начин те не само са получили интересни резултати за еволюцията на галактиките, а също така са имали възможност да потвърдят или да поставят под въпрос някои съществуващи теории. Така например моделът показва, че галактиките могат да произвеждат звезди за много по-дълъг период от време, отколкото се смята в научната общност. Все пак проектът представлява единствено компютърна симулация и не може да се твърди със сигурност, че версиите на симулираните вселени в него реагират аналогично на реалното развитие на космоса. Той обаче може да даде ценен материал за размисъл на астрономите и да им помогне при доказването на определени хипотези. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 149
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 140
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 138
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 134
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 141
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.