Трима взеха Нобеловата награда за икономика

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019-а са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност", обяви Нобеловият комитет. Изследванията, проведени от лауреатите на Нобеловата награда за икономика за 2019 година, значително подобриха способността ни да се борим със световната бедност, отбелязва комитетът. Само за две десетилетия техният експериментален подход е преобразил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за научни изследвания. Над 700 милиона души все още преживяват с крайно ниски доходи. Всяка година 5 милиона деца умират преди петия си рожден ден, често от болести, които могат да бъдат предотвратени или излекувани чрез сравнително евтино и просто лечение, припомня Нобеловият комитет. Тазгодишните лауреати са въвели нов подход към намирането на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с бедността в света. Подходът им разделя проблема на по-малки и по-лесно разрешими въпроси. Например, за най-ефективните мерки за подобряване на здравето на децата. Научните им открития значително са подобрили възможностите да се води практическа борба с бедността. В резултат на едно от изследванията им над 5 милиона деца в Индия са се възползвали от програми за обучение, съобразени със специалните нужди на децата. Тримата лауреати ще си поделят премията от 9 млн. шведски крони (915 300 долара). Нобеловата награда за икономика е учредена от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел през 1969-а, близо 70 години след другите престижни отличия на негово име. Френско-американската икономистка Естер Дюфло заяви, че е "изключително смиряващо" да бъде сред носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019-а, предаде ДПА. Мисля, че това идва в изключително подходящ и важен момент, каза тя по телефона. (Наградата - бел. ред.) "показва, че е възможно една жена да успее и успехът й да бъде признат. Надявам се, че това ще вдъхнови много, много други жени да продължат да работят и много други мъже да им отдадат уважението, което заслужават", допълни тя. Икономистката, родена през 1972 година, е едва втората жена и най-младият учен, удостояван с приза. Американският икономист Майкъл Креймър, работи в Харвардския университет. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 18
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 159
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 152
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 154
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 143
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.