Москва предупреждава Турция да внимава със „Света София“

Руски служители и православната църква на страната в понеделник призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на „Света София“, историческата бивша базилика в Истанбул. Върховният съд в Турция обсъжда дали едно от архитектурните чудеса на света може да се превърне в джамия, ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общност. Очаква се решението за сегашния музей да бъде огласено в близките дни. Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че е „силно загрижен“ от ходовете на властите в Анкара, описвайки „Света София“ като „един от най-големите паметници на християнската култура“. "Заплаха за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следователно и за нашата духовност и история", се казва в изявление на руския патриарх. „И до днес за всеки руски православен човек „Света София“ е велика християнска светиня“, каза той и призова турското правителство да внимава. Той каза, че промяната на настоящия неутрален статус на историческата сграда ще причини "дълбока болка" сред руския народ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, но добави, че се надява статутът на „Света София“ като световно наследство да бъде „отчетен“. Той каза, че бившата базилика е "световен шедьовър", който има "свещена стойност" за руснаците. Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин заяви пред репортери, че Русия се надява "глобалното значение на обекта да бъде взето предвид". „Света София“ е построена за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през шести век, но е превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол през 1453 година. Преобразуването й в музей е ключова реформа на пост-османските турски власти при основателя на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 491
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 457
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 460
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 741
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 711
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.