Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Дмитрий Песков каза, че Беларус за момента също не вижда нужда от руска помощ. Той обвини чужди сили, че се намесват в делата на страната и подчерта, че подобна намеса е "недопустима". Беларус и Русия са близки съюзници и членове на Организацията на договора за колективна сигурност и част от Съюзна държава на хартия. Запитан за възможността Русия да предложи на Беларус военна помощ, нещо, което Кремъл обяви, че може да направи, ако е необходимо, Песков отговори: "Що се отнася до Организацията на договора за колективна сигурност и договора за Съюзна държава, истина е, че има различни задължения между страните за взаимна помощ, но в момента няма такава необходимост". "Беларуското ръководство също не вижда такава необходимост", добави той. По думите му ситуацията в Беларус е вътрешен въпрос, който трябва да бъде разрешен от самите беларусци. В същото време говорителят на Александър Лукашенко заяви пред "Россия 1", че беларуският лидер е помолил президента на Русия Владимир Путин да призове германския канцлер Ангела Меркел да не се намесват в работите на Беларус. Франция, Германия и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призоваха Русия да настоява пред Минск за провеждане диалог за мирно разрешаване на кризата. Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му може да се намеси в кризата и тази седмица се обяви против "недопустима" чужда намеса в Беларус или натиск върху правителството. Междувременно държавите от Вишгредската четворка призоваха Беларус да намери политическо решение на кризата, информира АФП. Президентите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия обявиха в съвместна декларация, че беларуските власти трябва да открият пътя за политическо решение. Те също призоваха държавите да се въздържат от действия, които могат да подкопаят независимостта и суверенитета на Беларус. Според тях евролидерите трябва да предприемат всички необходими мерки, за да се установи диалог между представителите на беларуските власти и обществото и да се обмислят "солидарни мерки с народа на Беларус". Днес евролидерите обсъждат ситуацията в Беларус. Беларуският авторитарен лидер Александър Лукашенко, който контролира бившата съветска република от 26 г., обяви победа на проведения на 9 август президентски вот, който предизвика исторически протести и брутално полицейско насилие, осъдено от Запада. ЕС вече работи върху нови санкции срещу Беларус, които ще засегнат замесените в нагласения президентски вот на 9 август и кървавите репресии, които разклатиха управлението на Лукашенко като никога преди. По-рано днес опозиционният лидер Светлана Тихановска, 37-годишният политически новак, който избяга в Литва, след като обяви победа на изборите, призова евролидерите да не признават изборните резултати. Лукашенко пък обвини Запада, че финансира бунтове. източник: news.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Екоминистърът освободи директора на РИОСВ-Бургас

  • 22 Юни 2021
  • 133
Шефът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова е освободена от длъжност. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство на защитена зона.

Предстои Биле фест - празникът на билките на о-в Света Анастасия

  • 22 Юни 2021
  • 126
В дните от 24 до 27 юни, остров Света Анастасия ще бъде домакин на вече традиционния за мястото Биле фест. В духа на Еньовден - Острова, ще посрещне своите гости с ритуали за здраве и плодородие, интересни гости, музикални изпълнения и работилнички.

Търсят се доброволци за две от новите социални услуги

  • 22 Юни 2021
  • 123
Става дума за едни от най-специалните и усмихнати деца, посещаващи две от новите социални услуги – Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки и множествени увреждания и техните семейства в Приморски парк и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства на ул. „Вардар“.

Спорт на макс – от плажен волейбол до ветроходство, фехтовка, футбол и триатлон

  • 22 Юни 2021
  • 129
С настъпването на летния сезон драстично се увеличава броя на спортните мероприятия на територията на Община Бургас. Всяко от тях ще донесе на участници и зрители множество емоции, с повишен адреналин.

Успешни финали за двойките на КСТ“ Бургас 1975“ на международен турнир във Варна

  • 22 Юни 2021
  • 126
Изключително успешно представяне и много златни купи спечелиха топ двойките на Клуб по спортни танци „Бургас 1975“ на международното състезание по спортни танци Varna Summer Dance.