Потоп: Ледени късове плаваха по улиците на Верона

Страховита и невиждана лятна буря с ураганен вятър, с порой като из ведро и с градушка на едри късове удари мощно в неделя привечер Верона. Стихията буквално удави за броени минути града на Ромео и Жулиета, защото улиците и площадите му се превърнаха в пълноводни реки с дълбочина човешки бой и закъсалите из тях минувачи трябваше да се спасяват с плуване. Обичайното репортерско сравнение за описание на такива ситуации е Венеция с нейните канали, но снощи във Верона ставаше дума направо за придошли пролетни води. Които кални и студени се носят на талази, а на повърхността им плуват ледени блокове, заформили се вчера от напластяването на белите парчета на небивалата градушка. Истинска драма пък бяха помлените от бурята лозови масиви северно от града, където се точат прочутите червени елексири „Амароне“ и „Валполичела“. Ужасяващ макабрен отенък на картината придаваха черните мрежи, които се използват за предпазване на лозята от градушки, но вчера те се превърнаха в погребални савани, обвили изкоренените и разхвърляни от ураганния вятър лози. В същото време, както във Верона, така и в околните селища, редица улици и пътища бяха „затворени“ от падналите върху тях отскубнати от корените им дървета, от отнесени огради и от прекършени стълбове на осветлението. В домовете си пък останаха изолирани стотици хора, като само до 21 часа снощи местните пожарникари и доброволци се бяха отзовали на поне 200 повиквания за помощ. Стихията не спести и намиращите се съответно на 60 и на 80 км източно от Верона градове Виченца и Падуа, където също направи огромни поразии. Заради тежката обстановка в областта Венето, където се намират и трите ударени от лятната буря градове, нейният губернатор Лука Зая обяви бедствено положение и поиска от правителството в Рим пари, техника и специалисти за нормализиране на условията за живот и работа на жителите й. източник: Монитор

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 387
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 360
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 365
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 649
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 618
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.