Протести в Неапол срещу карантинните мерки заради коронавируса

Стотици хора протестираха в италианския град Неапол срещу полицейския час и планираното налагане на обща карантина заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, предаде ДПА. До късно снощи демонстранти скандираха лозунги и преминаваха в шествие пред сградата на регионалното правителство, хвърляха пиратки и димни бомбички, съобщи италианската агенция АНСА. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите. Винченцо да Лука, областният управител на Кампания, съобщи вчера, че иска налагане на обща карантина за 40 дни заради епидемичната ситуация. Указът за това се очаква да бъде издаден днес или утре. В областта последно са регистрирани 2280 нови случая на ден, което е 50-процентно увеличение в сравнение от предишното равнище от 1541 случая. В Кампания вече е наложен вечерен час и са затворени повечето училища, припомня Ройтерс. Италианският премиер Джузепе Конти каза, че иска да избегне ново затваряне като през пролетта, за да не отслаби икономиката, но според италианските закони регионалните власти имат право сами да взимат решения за налагане на санитарни ограничения. Общо в Италия новите случаи вчера бяха 19 143, което е нов дневен рекорд, с който общият брой на инфекциите става 484 869. Починали за още 91 души и с тях починалите от заразата вече са 37 059. Расте и броят на пациентите в интензивни отделения. Сега те са над 1000 души, което е най-високата стойност от повече от пет месеца.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 147
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 139
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 136
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 133
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 140
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.