Трима арестувани за зрелищен обир на скъпоценности в музей в Дрезден

Трима заподозрени са арестувани във връзка с проникването в трезора на музей в Дрезден. До арестите се стигна след мащабна полицейска акция в берлинския квартал Нойкьолн. Полицията нахлу в няколко апартамента в Берлин и задържа мъжете, заподозрени в участие в ограбване на бижута в музей, в който се намира една от най-големите европейски колекции от съкровища, съобщиха служители. През ноември миналата година крадците се вмъкнаха в дрезденския „Грюнес Гевьолбе“ – „Зелен свод“ и се измъкнаха с поне три комплекта бижута от началото на 18 век, включително диаманти и рубини. В една от най-зрелищните кражби през последните десетилетия крадците откраднаха съкровища на изкуството с невероятна стойност от известния музей в Дрезден през ноември 2019 г. Откраднатите бижута са на стойност до 1 милиард евро. Сензационният грабеж е засегнал историческата част от колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството. Успешнят обир е станал възможен, след като в 5 сутринта, близката разпределителна кутия за електричество е била запалена, прекъсвайки електрозахранването на цялата зона преди голямия удар и успяват да проникнат в музея, без да задействат алармените системи. Една от контролните камери успя да заснеме много дребни на ръст извършители, които се промъкнали вътре през един прозорец. Полицията претърсва 18 апартамента, гаражи и превозни средства за бижутата и други доказателства, включително цифрови данни, дрехи и инструменти, най-вече в южния квартал на град Нойкьолн, съобщиха от полицията. Близо 1 700 служители, включително от Дрезден, са участвали в операцията, която може да доведе до сериозни нарушения на пътния трафик. Полицията съобщи, че арестите са извършени в различни части на страната, без да даде повече подробности. Дрезденската прокуратура уточни, че те ще бъдат изправени пред разследващия съдия веднага. Обвиняемите ще отговарят за извършена от тях сериозна кражба и палеж по две дела.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 41
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 48
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 68
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.