« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Турция арестува съдия от Наказателния съд на ООН

Турция е задържала съдия от базирания в Хага Международен наказателен съд, пише в. "Сега". Арестът пречи на работата на институцията, алармира председателят на Механизма за международните трибунали към ООН Теодор Мерон в реч пред Общото събрание на организацията в Ню Йорк, цитиран от в. "Хюриет".

Съдията Айдън Сефа Акай (66 г.) е арестуван на 21 септември, въпреки дипломатическия си имунитет. Той е задържан като част от разследването на неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли. Анкара предложи Айдън Сефа Акай да бъде назначен за съдия в трибунала.

Акай е един от петимата съдии, назначени през юли от Мерон, за да разгледат жалба на осъдения през 2012 г. бивш министър на Руанда Аугустин Нгирабатваре. Тогава той получи присъда от 35 г. затвор заради участието си в геноцида в Руанда, две години по-късно наказанието му бе намалено с пет години. Сега Нгирабатваре обжалва двете присъди.

Арестът на съдия Акай парализира разглеждането на жалбата, заяви Мерон в речта си пред ООН. Той подчерта, че заради задържането на магистрата всички дела, които са му възложени, са в застой. Теодор Мерон е председател на създадена от ООН служба с офиси в Хага и в танзанийския град Аруша, за да надзирава съдебни дела, гледани от руандийски съдилища, както и от трибунала за бивша Югославия.

Мерон заяви, че е поискал от Анкара разрешение да посети съдия Акай зад решетките, както и е настоял да разбере при какви условия е той. "Много съжалявам, че турското правителство досега не е осъществило никаква официална комуникация" нито с ООН, нито с трибунала, което е "в разрез" със задълженията на Анкара. Мерон отново настоя Турция "незабавно да освободи съдия Акай и да му позволи да изпълнява съдебните си функции". Според него е "изключително важно" институциите на ООН да могат да изпълняват задачите си.
Източник: legalworld.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

  • 02 Юни 2023
  • 267
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

  • 02 Юни 2023
  • 235
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

  • 02 Юни 2023
  • 242
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 453
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 426
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.